Nedostatak parking mesta u Amsterdamu! Za bicikle.

/ 24.04.2013
U tekstu o problemima Amsterdama sa obezbeđivanjem dovoljnog prostora za sve one koji voze bicikle u ovom gradu, britanski Tajms navodi da „veliki uspeh u povećanju broja biciklista na ulicama ovog grada preti da sam sebe porazi“.

Svakog dana, skoro pola miliona ljudi biciklira Amsterdamom, koji ima nešto preko milion stanovnika. Ukupno povećanje broja biciklista u poslednjih dvadeset godina je 44%. Naspram toga, upotreba automobila je smanjena za jednu trećinu.

Impresivne brojke. Ali, brojke koje zadaju glavobolje gradskim vlastima i biciklistima koji svakodnevno voze ovim gradom.

Preko 400 km biciklističkih staza jednostavno nije dovoljno da prihvati sve koji voze bicikl Amsterdamom. Pored toga veliki problem predstavlja i nedostatak parking mesta.

Oni koji svakodnevno dolazebiciklom na posao ponekad troše i više od 20 minuta da pronađu slobodan stub, ogradu ili slično mesto uz koje mogu da vežu svoje bicikle. Redovna parking mesta su redovno i zauzeta.

Bajsologija

Eric Wiebes, zvaničnik amsterdamske Uprave za saobraćaj navodi da nedostatak prostora za parking počinje da „stvara barijere za pristupačnost “. Gradska uprava Amsterdama zbog toga pokušava da pronađe način da poveća broj parking mesta kako bi polako počela i da uvodi red u ovoj oblasti.

Plan je da se na Centrlnoj železničkoj stanici izgradi 9000 parking mesta a investicija je vredna oko 120 miliona evra.

Sad kad ste pročitali ovaj tekst pokušajte da se setite gde je u vašem gradu obezbeđeno parking mesto za bicikle.

 

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs  

Komentari