Na Velo-city biciklom, dan prvi

, / 07.06.2013
Predstavljamo vam jedna vrlo zanimljiva vožnja od Beograda do Beča našeg prijatelja iz Beociklizacije.

Premda se prevoznik Fudeks ispostavio kao relativno jeftina varijanta autobuskog prevoza do Beča (5.750 din za mlađe od 26 godina), zašto i ovaj put ne bih prošao biciklom? Nedavni put do Novog Sada je prošao vrlo lako i ostavio prelepe utiske. Iza Novog Sada, kroz Mađarsku i Austriju do Beča mora biti barem ekvivalentno prijatno biciklati?

Moje najduže biciklističko putovanje bilo je od Beograda do Novog Sada preko Sremskih Karlovaca i Fruške gore do Sremske Mitrovice i nazad do Beograda. To je bilo jedno od najlepših putovanja, posebno zbog povezanosti sa prirodom i stanovništvom, što postoji samo kada se putuje biciklom ili pešice.

Može se reći da je odluka da na ovo putovanje krenem biciklom nagla, ali svakako mudrija kada pomislim koliko za 5.750 dinara mogu uživatu u mađarskoj kuhinji na putovanju prevoznim sredstvom u koje ću uložiti 630 dinara za generalnu popravku – hvala Milošu M. na ovom sjajnom savetu i još oko dve stotine za rezervnu unutrašnju gumu. Alat već imam. Pored toga, Tina S. će mi pozajmiti mali rešo, Martin S. bisage, Ana J. kabanicu, Ivan P. reflektivni prsluk… Imam strava drugare!
Upoznaću nove ljude i usput. Smeštaj sam preko Kaučsurfinga već pronašao kod Atile O. u Bajmoku kraj Subotice i kod Đoze S. u Šarkesiju i kod Brandena S. iz Mošonmađarovara (koji bih voleo da preskočim ako budem imao snage, kako bih ranije stigao u Beč).

Srešću i stare prijatelje. Dogovoren je ostanak u Beču većinu dana kod Sabrine K. koju sam upoznao zahvaljujući njenom diplomskom radu iz domena antropologije koji se bavi organizovanjem aktivista u Beogradu. Za smeštaj ostalih dana u Beču još uvek očekujem odgovor od Maksimilajana S, pokretača Kritične mase u Beogradu, a srešću i aktiviste Urban Climate Lab-a, Sindikata biciklista, NSBI…

bec beograd

 

Izvor: Beociklizacija

Komentari