Marija Tadić biciklom iz RS u Srbiju putuje u školu

, / 24.12.2013
Učenica četvrtog razreda Medicinske škole u Zvorniku svakog dana prelazi nekoliko kilometara, prelazeći pritom i državnu granicu između Srbije i RS, kako bi stigla na nastavu

ZVORNIK – Marija Tadić iz Malog Zvornika je učenica četvrtog razreda Medicinske škole u Zvorniku. Po svemu, obična mlada devojka, ipak privlači pažnju školskih drugova i profesora. Ona je, naime, jedina, od 1.000 učenika, koja u školu dolazi biciklom. Svakog lepog dana, ona prelazi relaciju od nekoliko kilometara, prelazeći pritom i državnu granicu između Srbije i RS.

Bicikl mi je draži od automobila i češće ga vozim, mada imam položen vozački ispit. Sama sam sakupila novac i kupila bicikl 20. avgusta 2009. Pored putovanja u školu, rekreativno prelazim dnevno i po dvadesetak kilometara. Neretko vozim bicikl na delu puta od Malog Zvornika do Culina u Srbiji i od Zvornika do Drinjače u RS – priča nam Marija.

Dugo je trenirala odbojku i, kako reče, nakon prestanka, vožnja biciklom joj dođe kao izvanredan vid fizičke aktivnosti. Na putu od kuće do škole, prelazi državnu granicu na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a ti prelasci su puni različitih sadržaja.

– Često mi se desi da se policija ljuti što ne silazim sa bicikla na granici, kada im pokazujem dokumenta. Oni misle da ih time ne poštujem, a ja odgovaram da redovno, četiri godine, prolazim tuda i da mislim da su me već upoznali. Ipak se na kraju sve dobro završi. Nisam imala problema ni na dužim relacijama. Vozači su uglavnom pažljivi, naročito kada na biciklu vide devojku – dodaje Marija.

HUMANITARAC

MARIJA Tadić, pored toga što privači pažnju kao jedini učenik putnik na biciklu, jeste i omiljena školska drugarica. Odlično svira gitaru, harmoniku i klavijature. Uvek se odaziva na humanitarne koncerte koje organizuje škola, zbog čega je posebno vole i cene.

Izvor: Novosti online

Komentari