Milijarde bi se uštedele u zdravstvu ako bi više ljudi biciklom išlo na posao

Osobe koje na posao idu biciklom znatno manje konzumiraju alkohol i cigarete, a britanska Nacionalna zdravstvena služba istraživanjem je identifikovala potencijalnu uštedu od čak 2,5 milijardi funti ukoliko bi saobraćajnice bile bezbednije za bicikliste.

Projekat britanske vlade, Cyclescheme, kao deo šireg programa za zeleni transport, omogućava poslodavcima u kompanijama da svojim zaposlenima obezbede bicikle oslobođene PDV-a, kako bi se podstaklo bicikliranje do posla. U istraživanju koje je ovaj projekat sproveo učestvovalo je 9.500 građana, na temu zdravstvenih benefita ovakvog vida transporta. Polovina ispitanika je osetilo umanjen nivo stresa, 29 odsto je smanjilo konzumaciju alkohola, a 20 odsto njih je smanjilo pušenje.

Istraživanje navodi da iako bi samo 10 odsto vožnji bilo biciklom, umesto automobilima, Nacionalna zdravstvena služba bi do 2025. godine uštedela 2,5 milijardi funti dok bi sugrađani dobili ukupni ekvivalent od oko milion godina zdravog života.

Dejvid Kameron je obećao “biciklistički revoluciju” u 2013. godini, ali britanska vlada nije u dovoljnoj meri uspela da ispuni predviđeni nivo ulaganja (oko 3 odsto godišnjeg transportnog budžeta), preporučenih od strane saobraćajne komisije i časopisa Tajms kao projekat ‘Gradovi po meri biciklista’ za bezbednost biciklista u saobraćaju.

Tamara Koštro / bajsologija.rs

Komentari