U Parizu novčano nagrađuju one koji na posao idu biciklom

Devetnaest francuskih preduzeća se dobrovoljno odazvalo vladinom projektu prihvatajući da plaćaju troškove zaposlenima koji na posao idu biciklom.

Od drugog juna pa u narednih šest meseci, ova francuska preduzeća plaćaju 0,25 evra po predjenom kilometru biciklom do posla svojim zaposlenima, preneo je list Chalanž.
To znači da će neko ko živi na oko pet kilometara od posla svakog meseca dobiti po 50 do 60 evra “na platu” zbog dvotočkaša.

Mera je doneta kako bi se ispravila nepravda jer su firme do sada samo plaćale troškove prevoza zaposlenima koji idu na posao automobilom ili javnim prevozom. Biciklisti su bili izuzeti od nadaknade.
Ovaj pilot projekat pokrenulo je francusko Ministarstvo saobraćaja u martu ove godine kako bi pokušali da smanje broj vozila i povećaju broj ljudi koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Projekt obuhvata ukupno 25 mera za podsticanje biciklizma i pešačenja, medju kojima je i plaćanje zaposlenima neoporezovanih 0,25 evra po predjenom kilometru.

biciklom na posao

Vladina komisija za koordinaciju razvoja vožnje bicikla veruje da će se tom merom broj onih koji na posao putuju biciklom povećati za 50 odsto.

Državu će ova mera koštati oko 109 miliona evra, ali pristalice ovog projekta smatraju da kada se uzme u obzir šira socioekonomska analiza, uključujući i uštede u zdravstvu, Francuska će na kraju biti na dobitku a njeni stanovnici zdraviji i zadovoljniji.

Smanjenje subvencija na vožnju automobilima i uvođenje podsticaja za vožnju biciklom pružaju jednaku šansu ljudima koji u Francuskoj koriste različita prevozna sredstva.

U Holandiji ih je 25 odsto, u Belgiji i Nemačkoj devet posto, a u Francuskoj samo 2,4 odsto.

Više bicikala i manje automobila pomaže i u rešavanju problema saobraćajnih zagušenja, zagadjenja i poboljšanju javnoga zdravlja.

Izvor: Tanjug/24sata      Foto: Ras

Komentari