Biciklom na posao (i nazad) – novi blog na biciklističkom nebu Srbije

/ 15.07.2013
Da li se i vama čini da je na ulicama Beograda sve više biciklista? Izgleda da pored pored povećanja broja biciklista u realnom životu imamo povećanje i bicikista koji pišu blogove ili imaju svoje sajtove. Jedan od njih je i Biciklom na posao (i nazad), koji je nedavno pokrenuo Bojan, jedan od onih najupornijih koji svaki dan odlaze (i vraćaju se) biciklom. Povodom pokretanja bloga, Bajsologija je razgovarala sa Bojanom.

Kako si došao na ideju da pokreneš blog o bicikliranju?

Krenuo sam sa blogom iz potrebe da sa nekim podelim svoja iskustva. Međutim, ne znam nikog ni u bližem a ni u daljem okruženju ko ide na posao biciklom. Naravno, da ne pominjem to da sam se ukućanima popeo na glavu pričom o biciklima 🙂

Takođe, nadam se da će neke od tamo napisanih stvari biti od koristi ljudima koji žele da idu biciklom do posla i nazad.

Kolika je razdaljina koju prelaziš na putu od kuće do posla?
Razdaljina koju svakodnevno prelazim iznosi oko 8km (4 kilometra u jednom smeru) po pretežno brdovitom terenu. Naravno, dešava se da nekim danima ne idem na posao biciklom – kad sam bolestan, kad ima 3m neutabanog snega napolju, kad se isti topi i pretvori u totalnu bljuzgu i to je to 🙂

Koje je najbolje iskustvo koje si imao u odlasku na posao bicikom?

Najbolje iskustvo mi je bilo kad sam išao pretprošle godine par dana na posao a napolju je svuda bio sneg, doduše pretežno utaban. Ne mogu da opišem zadovoljstvo vožnje bicikla po takvoj površini, osećao sam se kao da sam na planini a ne u Beogradu.

Pošto znamo da na ulicama Beograda biciklistima ništa nije ružičasto, zanima nas i tvoje najgore iskustvo u odlasku i dolasku sa posla bicikom?

Najgore iskustvo mi je bilo kad sam tek počeo da vozim i kad su mi se gume non-stop bušile – po jednom ili dvaput nedeljno. Naravno, problem je bio u lošem izboru guma, ali je mene to toliko demotivisalo da sam razmišljao da batalim celu priču. Posle dosta lutanja, raspitivanja i isprobavanja, na kraju sam našao prihvatljivo rešenje i sad uspešno putujem svaki dan.

Kako piše na Bojanovom blogu, on piše isključivo o svojim iskustvima u vožnji, ne trudi se da daje stručno mišljenje već iskuljučivo njegovo mišljenje koje je formirao na osnovu iskustva koje ima, a na blogu za sada možete pronaći tekstove o bezbednosti u vožnji, održavanju bicikla, kupovini bicikla za odlazak i dolazak na posao i ostale tekstove. U svakom slučaju, posetiti ovaj link: http://biciklomnaposaoinazad.blogspot.com pa se sami upoznajte sa Bojanovim tekstovima o svakodnevnom bicikliranju na posao (i sa posla).

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs 

Komentari