Kako unaprediti biciklistički saobraćaj u Timočkoj Krajini

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se manifestacija „Evropska nedelja mobilnosti” čije je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Tema kampanje za 2021. godinu je održiva mobilnost za zdraviji život sa sloganom „Krećimo se održivo, ostanimo zdravi”.

O tome šta je održiva mobilnost, ali i kako unaprediti biciklistički saobraćaj u Timočkoj Krajini, razgovarali smo sa Igorom Velićem, master inženjerom saobraćaja.

Jedan od ključnih problema bezbednosti biciklista u Srbiji je saobraćajna infrastruktura koja nije prilagođena ovoj kategoriji učesnika (ne postoje biciklističke staze/trake za bicikliste, uređena parkiralište i tako dalje). Samim tim biciklisti su često prinuđeni da se kreću kolovozom gde ih vozači motornih vozila tretiraju kao neku vrstu stranog tela ili ometača saobraćaja, a ne kao sastavni deo saobraćajnog sistema. Na žalost, rad na promociji biciklističkog saobraćaja i poboljšanju uslova u Srbiji je simboličan u odnosu na druge države. Primera radi iako se radi o glavnoj infrastrukturi za bicikliste, tek nekoliko gradova u Srbiji ima više od 10 kilometara staza namenjenih svakodnevnom biciklističkom saobraćaju”, dodaje Velić.

IZVOR: sigurnestaze.com / timocka.rs

Komentari