Kada je vreme za prvi bicikl?

, / 11.07.2014
Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme da njihovo dete krene da se uči vožnji bicikla. Iako je zlatno pravilo "što pre to bolje" ipak nije moguće dete prerano učiti vožnji bicikla. Evo par korisnih informacija o tome.

Dete već sa godinu i po dana, može da se vozi na svom prvom biciklu. Naravno, budući da je još nestabilno na nogama i da nema savršen osećaj za ravnotežu, stručnjaci preporučuju da to budu modeli za mlađu decu, sa velikim točkovima što se sporo okreću, postoljem za noge (pored pedala) i obaveznom drškom kojom upravljaju roditelji.

Dete do dve godine nije u stanju da samostalno okreće pedale i koordinira volanom, ali to ne znači da bi roditelji trebalo da mu uskrate zadovoljstvo vožnje bicikla. Istraživanja pokazuju da mališani koji su u ranom dobu počeli da voze bicikl, čak i pre nego što su prohodali, brže napreduju u fizičkom smislu, dok na psihološkom planu postaju samopouzdaniji, pišu “Novosti“.

Sa tri godine dete je sposobno da okreće pedale samostalno, stiče osećaj prostora tako da može i da upravlja bez pomoći roditelja, ali ni tada ne bi trebalo da poseduje naprednije modele bicikla već isključivo dečje.

Stručnjaci savetuju da se prvi ozbiljniji bicikl detetu kupi pošto napuni pet godina, ali da model ima pomoćne točkiće koji po potrebi i u zavisnosti od sposobnosti deteta mogu i da se uklone.

Mnogi roditelji precenjuju sposobnost najmlađih članova porodice i već sa četiri, pet godina odlučuju da ih obraduju biciklom sa dva točka, ali u ovom periodu većina mališana nije sposobna da bez bolnih padova uživa u svom ljubimcu.

S vremenom, česti padovi (sa i bez posledica), kao i nesigurnost u savladavanju dvotočkaša, mogu da uzrokuju strah od bicikla, a to se ne bi dogodilo da je vožnju usavršavalo na dečjem modelu sa tri ili četiri točka.

Prilikom kupovine prvog bicikla, veoma je važno i da se vodi računa o visini deteta, za dečake i naprednije mališane sigurnije je nabaviti veći model, jer im je stabilniji i ređe dolazi do gubitka ravnoteže i eventualnog pada.

Naravno, dok dete potpuno ne ovlada volanom i kočnicom, ne bi trebalo da vozi po trotoaru, ni bez odrasle osobe uz sebe.

Izvor: Mondo      Foto: Guliver/Getty images

Komentari