Još 119 kilometara novih biciklističkih staza

Uprava grada Beograda planira da do 2021. godine proširi postojeću putnu infrastrukturu za dvotočkaše. Za ovu investiciju, u narednoj deceniji, trebalo bi da se izdvoji oko šesa miliona evra.

BEOGRAD sa postojećih 83 kilometra biciklističkih staza, dobiće dodatnih 119 kilometara za dvotočkaše. Ovaj plan trebalo bi da se ostvari do 2021. godine.

Prema stručnoj studiji, koja je izrađena za potrebe gradske uprave, oko 90 kilometara staza za bicikle dobiće se kroz ostojeću uličnu mrežu, koja je do sada bila namenjena za motorna vozila.

Novih 29 kilometara gradiće se kada budu rekonstruisane Ruzveltova, Francuska, Nova dunavska, kao i ulice koje će se graditi u okviru projekta “Beograd na vodi”, za “Novosti” priča gradski menadžer Goran Vesić.

Glavni grad imaće sistem javnih parkirališta. Koncept ovog sistema je da svi zainteresovani građani mogu brzo i jeftino da iznajme bicikl, za kraća putovanja u urbanom području.

– Prvih 30 minuta biće besplatno. Korišćenjem dvotočkaša, stvaramo alternativu korišćenju javnog prevoza ili korišćenju automobila. Time smanjujemo zagušenje saobraćaja, smanjuje se buka i zagađenje vazduha – zaključuje Vesić.

Sa korišćenjem dvotočkaša kao primarnog prevoznog sredstva, Beograd zaostaje za evropskim gradovima. Kod nas su ti procenti mizerni, dok je u zapadnim zemljama taj vid prevoza veoma popularan. Više od 50 odsto svih putovanja koje pokrivaju rastojanje manje od pet kilometra obavlja se korišćenjem bicikla.

Studijom “Smartplana”, koji su radili gradski urbanista Milutin Folić i Ognjen-Petar Todorović, definisano je da na teritoriji prestonice bude 150 stanica za rentiranje bicikala.

Po gradu postaviće se veliki ekrani, preko kojih će vozači lakše moći da se orijentišuu prostoru. Projektom je predviđena i aplikacija za “smart” uređaje.

Procena je da će širenje biciklističke mreže gradsku kasu koštati oko šest miliona evra za deset godina. Najveći deo novca bi se potrošio u inicijalnoj godini za izgradnju putne
mreže.

Izvor: novosti.rs

Komentari