Imali ga Jugosloveni, a Gorenje ga sada oživljava

, / 25.05.2016
Slovenački proizvođač bele tehnike Gorenje počeće proizvodnju bicikala marke Rog, pošto će od trenutnog vlasnika otkupiti pravo na naziv brenda za 40.000 evra.

Privatni vlasnik je brend otkupio od nekad poznate ljubljanske fabrike bicikala Rog koja je 2009. godine završila u stečaju, a spremna je da se odrekne prava na intelektualno vlasništvo za 41.500 evra.

“Gorenje ima znanje i iskustvo koje možemo da upotrebimo za revitalizaciju jednog od najpoznatijih slovenačkih industrijskih brendova”, kazao je direktor Gorenja Franjo Bobinac, potvrđujući da će Gorenje početi sa proizvodnjom bicikala.

Gorenje u projekat obnove sjaja starom brendu slovenačkih bicikala koji su bili poznati na prostoru nekadašnje Jugoslavije ulazi sa ljubljanskim trgovačkim centrom BTC kao partnerom.

Prvi bicikli nove generacije na tržištu će se pojaviti 2017. godine. Najpre će se raditi moderna verzija nekad megapopularnog sklopivog bicikla “pony” sa modernim materijalima i sa poboljšanom ergonomijom, a godinu kasnije tržište može da očekuje i bicikle za gorsku i gradsku vožnju, kao i električne bicikle.

Do kasnih 80-ih godina prošlog veka fabrika bicikala Rog proizvodila je 300.000 do 350.000 bicikala godišnje, ali je raspadom zajedničkog jugoslavenskog tržišta i jeftinim uvozom sa dalekog istoka kasnije zapala u teškoće i propala.

Izvor: B92.net

Komentari