Gugl proširio broj zemalja u kojima je dostupna navigacija za bicikliste

/ 12.06.2013
Ako ovoga leta planirate neku od biciklističkih vožnji po Evropi, evo jedne lepe vesti – Gugl je proširio broj zemalja u kojima je dostupna navigacija za bicikliste. Naime, Gugl je još prošlegodine počeo da obeležava rute za bicikliste u određenim evropskim zemljama i Australiji, a još 2010. godine uveo je ovo kao opciju u Americi i Kanadi.

Sada su navigacije za bicikliste dostupne i u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Irskoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu. Podsećanja radi, neki biciklistički podaci bili su dostupni i prošle godine u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Monaku, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji, dok se za gore navedene zemlje može dobiti više detalja – tu su informacije o stazama, rutama i preporuke koje su vidljive direktno na karti. U nekim zemljama dodate su stotine kilometara novih biciklističkih ruta kroz Google Mapmaker.

Sve funkcioniše takoda se korisniku prilikom traženja uputa do određene lokacije, prikažurute koje izbegavaju prometne saobraćajnice, odnosno pokazuju one koje su prilagođene za bicikliste.

Aplikacija prikazuje i procenu vremena, koja zavisiod tipu staze ili puta, terenu i i ostalih uslova. Pored toga, moguće je uključiti i navigaciju za bicikl – stavite slušalice na uši, uključite navigaciju i slušajte uputstva, baš kao u automobilu.Zbog toga što ova ideja liči na navigaciju za automobile, mislimo da su slušalice nepotrebne, smisao vožnje bicikla je upravo u slobodi koju osećate dok ste na njemu. Ipak, aplikcija na kojoj možete brzo da se snađete i koja vam pokazuje pravi put do odredišta može da bude korisna.

Oznake na mapi za bicikliste su nešto drugačij. Takotamnozelena boja označava staze namenjene isključivo biciklistima, svetlozelena puteve koje imaju traku za bicikliste, atačkasta zelena oneputeve koji su „prijateljski“ za bicikliste.

Pogledajte kratak video koji prikazuje kako izgleda Google Maps za bicikliste

Danilo Ćurčić / Bajsologija.rs 

Komentari