Evropski gradovi u kojima biciklisti uživaju

, / 25.06.2019
Biciklizam je ekološki prihvatljiv, zdrav i pristupačan. Mnogi evropski gradovi troše milione kako bi postali još zamamniji za bicikliste. Evo nekoliko gradova koji su bili posebno uspešni u svojim konceptima i koje bi naši gradovi trebalo da iskopiraju

Kopenhagen

U glavnom gradu Danske postoji 350 kilometara duga mreža biciklističkih staza, sistem semafora koji određuje prioritet biciklista, ali i ugrađeni oslonci za noge na ulicama kada morate da čekate na zeleno svetlo. Nije ni čudo što 62% stanovništva ide biciklom na posao. Reč “copenhagenize” već je ušla u engleski jezik da bi se opisala transformacija u gradove pogodne za bicikliste.

Amsterdam

Amsterdam u Holandiji je jedan od najpogodnijih gradova za bicikliste u Evropi. Biciklisti u Amsterdamu pređu oko 2 miliona kilometara na dan. Takođe, ova destinacija je veoma popularna kod biciklista jer su staze veoma ravne. U Utrehtu, na primer, naći ćete najveću garažu za bicikle sa 12.500 parking mesta, a očekuje se da će do 2020. godine porasti na 33.000 parkirnih mesta.

Pariz

U Parizu, gradske vlasti već godinama sistematski proširuju biciklističku mrežu. Nedeljom su u gradu čitave ulice zatvorene za sav saobraćaj osim biciklističkog. Kao turista, takođe se lako možete umešati među lokalne bicikliste, jer svuda postoje stanice za iznajmljivanje bicikala. Takav je slučaj i u Strazburu koji pored Pariza najviše odgovara biciklima u Francuskoj.

Barselona

Još 2002. godine ste mogli da vozite bicikl kroz čitavu Barcelonu, a danas je 158 km biciklističkih staza dostupno u katalonskoj prestonici, sa 30 brzinskih zona koje osiguravaju veću sigurnost u gradskom saobraćaju. Turistima se nudi i nešto posebno kroz razne tematske biciklističke staze koje vode kroz grad, do plaže ili na razgledanje remek dela arhitekte Antonija Gaudija.

Malme

Malme u Švedskoj ulaže mnogo novca da poboljša svoju biciklističku infrastrukturu. Postoji skoro 500 kilometara biciklističkih staza sa (vazdušnim) pumpnim stanicama i ulicama sa pravom prvenstva prolaza. Nova biciklistička trajektna linija između Malmea i Kopenhagena će dodatno pokrenuti biciklistički turizam, a verovatno najkreativnija ideja je biciklistički hotel sa sopstvenom radionicom, iznajmljivanjem bicikala i biciklističkim parkingom direktno ispred soba.

Izvor: tumagazin.rs

Komentari