Gde kradu bicikl svakih 90 sekundi?

, / 22.07.2015
Osiguranja u Nemačkoj isplatila su u 2014. godini 100 miliona evra kako bi nadoknadila štetu za ukradene bicikle. Krađa bicikala iz godine u godinu raste, a čini se kao da se policija predala u borbi protiv kradljivaca.

U Nemačkoj se veoma neguje kultura vožnje bicikla. Mreža biciklističkih staza je dobro razgranata, a biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju. Ljubav Nemaca prema biciklizmu godinama raste, prodaja bicikala cveta, povećava se svest o očuvanju okoline. Ali, i kradljivci su sve aktivniji: u proseku svakih 90 sekundi nestane jedan bicikl.

Broj ukradenih bicikala u 2014. godini je rekordan u poslednjih pet godina. Policija je zabeležila 340.000 krađa bicikala, što je porast od sedam odsto u odnosu na 2013. objavio je Nemački savez osiguranja. Nadoknađena je šteta za 210.000 ukradenih osiguranih bicikala, za što su nemačka osiguranja u 2014. isplatila 100 miliona evra. Dakle, u proseku su osiguranja isplatila 490 evra po biciklu.

Gde se najviše krade

Više od četvrtine Nemaca (27 odsto) barem je jednom bilo žrtva krađe bicikla. Ni u jednom gradu sa više od 200.000 stanovnika se ne ukrade toliko bicikala kao u Magdeburgu, u istočnom delu Nemačke. Od velikih gradova, Berlin, Bremen i Hamburg na severu Nemačke, pri samom su vrhu po broju ukradenih bicikala. Ipak se ne mogu uporediti s manjim univerzitetskim gradovima poput Magdeburga ili Minstera, budući da je tamo nadprosečno velik broj biciklista.

krađa_bicikla

Šta možda učini policija?

Od ukupnog broja prijavljenih krađa bicikala u prošloj godini, rešeno je samo 9,6 odsto. Ovako mali broj uhvaćenih pokazuje da je država kapitulirala u odnosu na ovaj masovni kriminal. Berlinski istražitelji kažu da zbog manjka osoblja, retko mogu izaći na lice mesta i pronaći sigurni dokaz. U borbi protiv kriminala, moraju postaviti prioritete. A, kako kažu, krađa bicikala im je nisko na listi prioriteta.

Predsednik Nemačkog biciklističkog kluba (ADFC) Ulrih Siberg ne želi s tim da se pomiri. Za novine je izjavio da je “krađa bicikala masovni kriminal koji policija trivijalizuje”. On se zauzima za sigurna parkirališta za bicikle na stanicama i javnim mjestima i smatra da je u policiji potrebno više istražitelja.

Pozitivan primer Bavarske

Čini se da se policija, uglavnom, predala u borbi protiv kradljivaca – osim u Bavarskoj. Primer Minhena pokazuje da povećanje policajaca angažovanih oko sprečavanja krađe bicikala i te kako pomaže. U glavnom gradu Bavarske stopa rešenih slučajeva ukradenih bicikala iznosi 17 odsto, što je četiri puta više nego u Hamburgu. „Mi kontrolišemo situaciju mnogo više nego u drugim gradovima i na ulicama ima više policajca. Oni moraju da paze i automobile i bicikle“, rekao je Sven Miler iz policijske uprave u Minhenu, za Velt.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman oslanja se na povećane kontrole u graničnim područjima gde je i uhapšeno više članova kriminalnih grupa. „Istraživanja su pokazala da organizovane grupe uglavnom iznajmljuju skladišne prostore i podrume kako bi ukradene bicikle mogli da sklonr do masovnog transporta“, kažu u Ministarstvu.

Bicikla_na_autobusnom_kolodvoru_u_Puli

Zaštitite svoj bicikl od krađe

Kada se bicikl nađe u rukama kriminalaca, teško da će ga vlasnik ponovo dobiti. Kvalitetni bicikli se često već u Nemačkoj rastave na delove i onda se prodaju na internetu ili buvljacima. Često menjaju vlasnike i policija im teško ulazi u trag.

U policiji ističu i ličnnu odgovornost vlasnika bicikala. Protiv krađe najviše pomaže debeo lanac. A poželjno je imati i račun od bicikla, broj okvira, fotografiju, marku i boju bicikla. Policija sugeriše da se ti podaci čuvaju u mobilnom telefonu, kako bi uvek bili pri ruci – u slučaju krađe. A ko svoj bicikl registruje kod policije, ima još jedan vidljiv dodatak na biciklu kojim može zastrašiti lopova.

Izvor: dw.com

Komentari