Eurobike nagrade za najbolje u biciklističkoj industriji

/ 10.09.2013
Eurobike nagrade dodeljene na ovogodišnjem Eurobike sajmu u Fridrihshafenu pokazuju da je biciklistička industrija svake godine sve inovativnija i kvalitetnija.

Ove godine za najprestižniju nagradu koja se u biciklističkoj industriji dodeljuje u Evropi , takmičilo se 439 proizvođača iz 28 zemalja.

Nagrade se dodljuju u nekoliko kategorija: mountain bicikli, trkački bicikli, gradski bicikli, kros, specijalni bicikli (velomobili, rikše i slično) i električni bicikli. Pored ovih kategorija, nagrade se dodeljuju i za biciklističku odeću i obuću, komponente i dodatnu opremu.

IMG_8133

 

Da bi proizvođači poneli ovu prestižnu nagradu neophodno je da ispunjavaju uslove aerodinamike, ergonomije, funkcionalnosti, kvaliteta dizajna, izbora materijala i drugih. Pored toga,kao jedan od najvažnijih kriterijuma izdaja se nivo inovacije u proizvodnji.

Zlatne nagrade dodeljene su za 8 najboljih a ukupno je dodeljena 61 nagrada.

IMG_8138

U kategoriji mountain bicikala zlatnu nagradu je poneo Niner Rip 9 RDO dok je britanski Factor svojim fenomenalnim modelom Vis Vires u kategoriji trkačkih bicikala oduševio žiri i posebno se istakao interesantnim rešenjem kod kog je kočnica integrisana u viljušku bicikla.

IMG_8131

Pored njih, zlatnu nagradu poneo je i nemački Coboc eCycle za svoj model elektro single speed bicikla koji se ističe težinom od samo 13,7 kilograma.

U kategoriji biciklističke garderobe izdvojio se Adizero SS dres koji ima samo 65 grama ali štiti bicikliste od vetra i sunca.

IMG_8136

U kategoriji drumskih bicikala zlato je odneo Cervelo Rca sa modelom koji je lakši od prethodnog ali zadržava čvrstoću koju ima R5ca model i ima samo 667g težak ram i smanjen otpor vazduha zahvaljujući psebnom dizajnu cevi.

Engleski Brooks sa svojim novim adutom koji je nedavno imao premijeru – Cambium C17 sedištem pravljenim od prirodne vulkanizirane gume i organskog pamuka bio je manje-više bez konkurencije pa se i okitio zlatnom nagradom.

IMG_8137

U ostalim kategorijama nagrade su poneli Continental, Abus i Otrlieb.

Ovogodišnji izbor Eurobike nagrada obeležilo je i to što nijedan proizvođač nije uspeo da ubedi žiri da su njihovi proizvodi u potpunosti ekološki i održivi pa posebna, zelena nagrada zaone proizvođače koji brinu o ekologiji nije dodeljena.

Izvor: Markoni sport

Komentari