Prva nagrada za inovacije za bicikl-helikopter

/ 15.07.2013
Helikopter izgrađen u Kanadi koji sistemom bicikla pokreće ljudska snaga, postao je u petak prvi pobednik takmičenja u inovacijama koje je pre 33 godine pokrenulo Američko društvo za helikoptere (AHS).

Dobitnici “Nagrade Igor Sikorski” za prvi helikopter na ljudski pogon osvojili su nagradu od 250.000 dolara, saopštio je AHS.

“AHS internešenel (AHS International), prva profesionalna tehnička organizacija na svetu posvećena vertikalnom letu, čestita AeroVelou koji je svojim helikopterom na ljudski pogon prvi put od osnivanja takmičenja pre 33 godina, osvojio ‘Nagradu Igor Sikorski’ “, saopštila je organizacija.

bicikl helikopter 1

Cilj takmičenja je da se izgradi letelica koja, pokretana ljudskom snagom, može ostati u vazduhu bar 60 sekundi, dostići visinu od najmanje 3 metra, i lebdeti u prostoru od 10 metara sa 10 metara.
– Osvajanje ove nagrade se dugo smatralo nemogućim – rekao je za AFP direktor AHS Majk Hirčberg.

Pobedničku mašinu, nazvanu “Atlas”, izgradio je tim od dvadeset studenata i mladih profesionalaca iz Toronta.

Raspona od 58 metara, ‘Atlas’ je najveći od svih operativnih helikoptera ikada napravljenih, rekli su iz pobedničkog tima.

Mašina je, uprkos impresivnoj veličini, teška samo 52 kilograma.

Bicikl bez prednjeg točka je povezan na veliki okvir sa četiri rotora prečnika 20,4 metra koje vozač okreće preko pedala.

Rotori se okreću polako, ali njihove dimenzije omogućavaju da se “Atlas” podigne bez prevelikog napora za vozača.
– Ovom takmičenje nije cilj da se izgradi praktična mašina. Clj je testiranje kreativnosti i tehničke veštine mladih inženjera u obavezujućem okviru propozicija. To je pomalo kao penjanje na Mont Everest prvi put: treba dokazati da je to moguće uraditi – objasnio je Hirčberg.

Tim “AeroVelo” koji je izgradio pobedničku mašinu, ukazuje da njen vozač mora biti lakši od 80 kilograma i mora da bude dobar biciklista.

bicikl helikopter 2

Izvor: B92

Komentari