Ekipa bajsologije posetila je Weekend Media Festival i provozala se po Rovinju

/ 24.09.2013
Ekipa Bajsologije posetila je Media festival, koji se održavao u Rovinju od 19. do 22. septembra.

Ovaj događaj tradicionalno svake godine na istom mestu okupi veliki broj predstavnika medija i stručnjake iz oblasti advertajzinga i komunikacija, a ove godine taj broj je premašio čak 4.000 akreditovanih učesnika. Tokom dva dana predavanja, posetioci su mogli da čuju predavače iz regiona i Evrope, koji su govorili o trendovima u medijima i oglašavanju, rastućem udelu interneta i digitalnih medija na ukupnom medijskom tržištu, ali i iskustvima svetskih medijskih brendova u novom tržišnom poretku tehnološke ere. Biciklizam je svoje mesto pronašao i na ovom skupu pa je tako na panelu pod nazivom “Sarajevo 2014 – prilika stoljeća”, predsednik biciklističkog saveza BiH, Zlatko Berbić, najavio veliku međunarodnu biciklističku trku “Grand Prix Sarajevo” koja će se održati naredne godine u prestonici Bosne i Hercegovine, “Sarajevo uči na pozitivnim iskustvima Tour de France-a kako rebrendirati destinaciju i spojiti građane regiona kroz jedan veliki sportski događaj, koji će krenuti naredne godine”, objasnio je panelista Zlatko Berbić, predsednik Biciklističkog saveza BiH i organizator trke Grand Prix Sarajevo,  o čijim detaljima će Bajsologija.rs izveštavati u narednom periodu.

20.09.2013., Rovinj - Weekend Media Festival 2013,  Panel diskusija Yesterday's papers. Sir Geoffrey Owen (Financial Times), Miodrag Sajatovic (Lider), Viktor Vresnik (EPH).  PHOTO: Petar Glebov/PIXSELL

Nismo propustili ni ovu priliku da isprobamo staze duž Istarske obale pa je grupa biciklista izvozala 40km dugu trasu oko Rovinja, uz more, kroz borovu šumu.

Biciklističke staze oko Rovinja

Rovinj i njegova okolina nalaze se na četiri pripremljene biciklističke staze koje su ucrtane na biciklističkim kartama Istre. Rovinj i okolinu okružuju i presecaju biciklističke staze koje se pružaju na približno 40 km a prolaze najljepšim plažama, park šumom Zlatni rt, zaštićenim ornitološkim rezervatom Palud, turističkim kampovima i hotelima. Vožnja biciklom prirodnim stazama kroz šume, uz morsku obalu ili vinskim stazama pružiće neopisivo zadovoljstvo kako profesionalnim biciklistima ili muont bikerima, tako i rekreativcima.

baik-rovinj

Biciklistička staza Rubin

Opis staze

rubin

Preporuka:

Zlatni rt – Palud (zaštićena priroda: park šuma i ornitološki rezervat)

Muzej obitelji Hutterot: začeci rovinjskog turizma

Blago Sv. Maksimilijana – uvala Veštar

Monkodonja – arheološki park

Za sve one koji su zasićeni gradom i željni bega u prirodu, biciklistička staza Rubin idealan je izbor. Krenite s Punte i nađite Venecijanski kamenolom, mesto s kojega su vekovima blokovi istarskog kamena dopremani za gradnje velikih zdanja Venecije, Beča i Budimpešte. Prateći stazu stići ćete do Muzeja Hutterot posvećenog porodici baruna Hutterota koji je na prelazu 19. i 20. veka odigrao značajnu ulogu u istoriji rovinjskog turizma. Sledi Zlatni rt – zaštićena park šuma, jedna od najznačajnijih park celina primorja krasi lepotom, visoke estetske i botaničke vrednosti. Zaželite li se šljunkovitih uvala prepunih oblutaka u kojima ćete se usput moći okrijepiti, nastavite prema uvali Cuvi i uvali Polari između kojih se smestilo turističko naselje Villas Rubin. Prateći stazu stići ćete do uvale Veštar, nekoć rimskog Vistruma. Iako je Veštar danas poznat uglavnom kao autokamp, prema legendi na ovom je mjestu u 6. veku Sv. Maksimilijan iskopao blago koje mu je pomoglo uveriti cara Justinijana da ga ustoliči za ravenskog nadbiskupa. Ako ste zaljubljenik u arheologiju i volite otkrivati ostatke rimske prošlosti, nastavite  do uvale s ostacima Villae rusticae i Cisterne, a zatim dolazite do ornitološkog rezervata Palud s izuzetnim bogatstvom ornitofaune i posebnom atmosferom oplemenjenom zvukovima čak 215 vrsta ptica! U blizini ćete naći i crkvu Sv. Damjana iz 11. veka u kojoj je prema predaanju papa Aleksandar Treći na svom putu prema Veneciji služio misu. Na putu vas uz morsku obalu čeka još jedan antički kamenolom, dve crkve – Sv. Nikole iz 12. veka i Madonna di Campo iz 15. veka od kojih je ova poslednja poznata kao mesto hodočašća gde se molilo za kišu u sušnim godinama. Odvezete li se 5 km istočno stići ćete na brdo Monkodonja gdje ćete naći uređen arheološki park Monkodonja – građavinu iz ranog i srednjeg bronzanog doba.

577351_295035670638175_1304857939_n

Biciklistička staza Sv. Tome

Opis staze:

sv tome

Preporuka:

Prirodna lokva Piliš

Karolinška baština: crkva Sv. Tome

Zaboravljena monumentalnost: Crkva Sv. Prota

Rovinjsko selo

Ako ste izabrali biciklističku stazu Sv. Tome krenite od prirodne lokve M. Piliš. Lokva Piliš ili Lamadapili pripada delu vrlo složenog i osetljivog hidrološkog sistema a nudi obilje tipične močvarne vegetacije (širokolisni rogoz, močvarna jezernica, razni sitovi, kiselice, broćike) i životinjskog sveta među kojima se nalaze žabe, gmazovi, vretenca te ptice močvarnice. Prolazeći kraj Concette, staza vodi pokraj železničke pruge do lepog primjera arhitekture karolinškog razdoblja u Istri – crkve Sv. Tome iz 8. – 9. veka križnog tlocrta s kasnije dograđenim zvonikom na severnoj strani. Sledite li stazu, stići ćete do ostataka još jednog sakralnog objekta – romaničke crkvice Sv. Proto za koju se smatra da se izdvajala od ostalih tog doba na području rovinjštine zbog visine i monumentalnosti. Krajnji punkt staze Sv. Tome čeka vas u Rovinjskom Selu, naselju 7 km sjeveroistočno od Rovinja koje su 1526. osnovale izbeglice iz okoline Zadra bežeći pred turskom najezdom.

1175061_295035763971499_110887348_n

Biciklistička staza Sv. Eufimije

Opis staze:

eufimije

 Preporuka:

Svetica doplutala do obala grada (crkva Sv. Eufemije)

Rovinjske crkvice

Rovinjska razglednica uživo: pogled sa Figarole

Karolinška baština: crkva Sv. Tome

Rovinjsko selo 1526.

1236615_295035610638181_310118617_n

Biciklistčka staza kapetana Morgana

Opis staze: 

kapetan morgan

 

Preporuka:

ornitološki rezervat Palud

gotičko-renesansni zamak: Kaštel Bembo

vidikovac Limski kanal

izgubljeno blago kapetana Morgana: selo Mrgani

Dvigrad – ruševine srednjevjekovnog grada

pećina Sv. Romualda u Limskom kanalu

Maklavun: astroarheološko nalazište, tumul brončanog doba

Odaberite biciklističku stazu kapetana Morgana ako vas zanima močvara, retke ptice, ukleti grad, zakopano gusarsko blago, kanjon, pećina s pračovjekom i pustinjakom i drevni solarni opservatorij. Start je kod ornitološkog rezervata Palud – močvare udaljene 10 km jugoistočno od Rovinja u čijem ćete iznimnom bogatstvu orintofaune uživati gledajući i slušajući glasanje čak 217 vrsta ptica. Put će vas odvesti do Bala gde možete razgledati Kaštel Bembo, prekrasni gotičko – renesansni zamak, a zatim, prolazeći kroz Stanciju Bembo, stići do Kanfanara u kojem ne propustite razgledati crkvu Sv. Silvestra u koju je 1714. prenesena vredna propovjedaonica s reljefom Sv. Sofije iz istoimene bazilike nakon pošasti kuge u obližnjem Dvigradu. Obrise srednjovjekovnog Dvigrada spazićete ćete već nekoliko kilometara zapadno od Kanfanara a popnete li se do njega krajolik Limske drage naći će vam se na dlanu. Na severnoj strani Limske drage naći ćete Jural sa crkvicom Sv. Margarete iz 17. st. koje je od 1622. naseljeno izbeglicama pred Turcima. U blizini sela Šošići otkrite brdo Maklavun, astroarheološko nalazište – tumul iz bronzanog doba i ne zaboravite pogledati u nebo jer ćete se naći na prvom poznatom solarnom opservatoriju u Hrvatskoj. Prođite i kroz Rovinjsko Selo, naselje koje su 1526. osnovale izbjeglice iz okolice Zadra bežeći pred turskom najezdom.

1000954_295035813971494_853876255_n

Biciklistička staza Bele (Rovinj)

Opis staze:

Bale

Preporuka:

Ovo je biciklistička staza koja će vam otkriti sve čari Istre. Krenite od Rovinja do mjesta Bale, naselja oko gotičko-renesansnog kaštela Soardo-Bembo i župne crkve Sv. Juliana. Ne propustite ući u župnu crkvu Sv. Julijana u čijoj se kripti nalazi i glasoviti lapidarij u kojem se može razgledati jedan od najlepših skupova srednjevjekovnih kapitela u Europi. Vozeći se dalje preko sela Sošići dolazimo do Kanfanara. Gradić se razvio u 17. veku naseljavanjem preživelog stanovništva iz obližnjeg Dvigrada. Ne propustite razgledati kamenu propovedaonicu na šest stubova čiji će vam niski reljef iz 13. veka otkriti ponosnu dvigradsku sveticu s dva kaštela na dlanovima. U Kanfanaru se, za vreme austrougarske vladavine, izgradila železnička pruga za Pulu, a time Kanfanar dobija svoju stanicu, a dogradnjom odvojka za Rovinj u 19. veku postaje još i jedino železničko čvorište u Istri. Staza vodi dalje do Žminja – u najstarije vreme važnog drmskog čvorišta, na kojem se i danas nalazi Kalvarija iz 1720. godine te sačuvani dio starog Kaštela tj. jedna od 4 okruglih kula i jedno krilo utvrde preko puta kojih se nalazi lepo uređena javna cisterna iz 1863. godine. Prošećete li naseljem ne propustite obići crkvu Sv. Mihovila sagrađenu tokom 17.-18. veka na mestu starije iz 12. veka. Prudužavamo i preko sela Cere i Orihi stižemo do Savičente. Neopisivo skladnom i lepom placom okruženom impozantnim kaštelom Morosini-Grimani s kulama, župnom crkvom, ložom i nizom renesansnih kuća iz 16. veka te gradskom šternom u središtu, Savičenta doista spada u red najlepših mletačkih ostvarenja tog vremena na ovome području, a ujedno je i gradić koji pamti jedan od retkih procesa protiv veštica u Istri u 17. veku Vraćamo se preko sela Smoljanci u pravcu Bala te nazad do Rovinja.

1233369_295035440638198_819904046_n

Bajsologija.rs   /   Izvor: Rovinj online

Komentari