Danska prva na biciklističkom barometru

, / 19.08.2015
Danska je zemlja u kojoj su biciklisti najviše dobrodošli, a odmah iza nje su Holandija, Švedska i Finska, podaci su ovogodišnjeg evropskog biciklističkog barometra.

Prema “Barometru 2015” Evropske biciklističke federacije, koji je juče objavljen, severne evropske zemlje prednjače u biciklizmu.

Slovenija se sa 12. popela na 7. mesto, Luksemburg sa 19. na 13. mesto, a Španija sa 23. na 18.

Neke zemlje su zadržale stare pozicije Mađarska (8), Slovačka i Velika Britanija (10), Francuska (12), Češka (14), Poljska (20).

Ove godine svoje mesto na barometru, i to 16, ima i Hrvatska, koja se EU priključila 2013.

Situacija je u poslednje dve godine lošija za bicikliste u Grčkoj, Irskoj i Portugalu. Rumunija zauzima poslednje mesto na Barometru 2015.

Lista se pravi na osnovu sledećih pet kriterijuma: broj stanovnika koji kao prevozno sredstvo koriste bicikl, bezbednost, značaj biciklističkog turizma, tržište i aktivnosti grupa koje podržavaju biciklističke inicijative.    

Evropska biciklistička federacija između ostalog stimuliše lokalne vlasti u većim gradovima Evrope da prave biciklističke staze i uvode bicikle na iznajmljivanje jer se time smanjuje zagađenost vazduha, a saobraćaj rasterećuje.

Izvor: Beta.rs    

Komentari