Bolivijka u 71. godini savladala biciklističku “Stazu smrti”

, / 08.10.2019
Biciklistička staza u Boliviji poznata kao "Staza smrti" neobičan je izbor za sedamdesetogodišnju bakicu, ali Mirta Munjoz pokazala je da godine nisu prepreka ni za šta.

Reč je o jednoj od najopasnijih staza na svetu sa izuzetno oštrim zavojima koji se penju nebu pod oblake, do gotovo 3.350 metara.

Biciklisti kreću iz džungle u nizinskom delu staze i nastavljaju do snegom pokrivenih vrhova Anda.

Na putu ih najčešće prate magla, kiša, klizišta i strme litice. Ne treba zaboraviti ni to da je staza do sada odnela hiljade ljudskih života.

Ali, za 70-godišnju Bolivijku Mirtu Munjoz, najstariju takmičarku biciklističke trke “Skyrace” dugačke 60 kilometara bio je to prirodan nastavak bavljenja hobijem kojim se zarazila pre puno godina.

Munjoz se biciklizmom počela da bavi nakon iznenadne smrti sina i po savetu članova porodice i prijatelja psihologa.

“Rekao mi je da bi mi vožnja biciklom mogla pomoći da prevladam bol i nastavim koliko-toliko normalno da živim”, kazala je.

Subotnja trka njen je krunski uspeh. “Vertikalan uspon, neprestano voziš uzbrdo i bez odmora”, rekla je agenciji Rojters nakon završetka trke.

Baka Munjoz kaže da još više uživa u vožnji bicikla po ravnom sa svojih šestero unučadi, a nada se da će najstariji među njima, koji će uskoro napuniti 18, krenuti njenim (biciklističkim) putem.

IZVOR: rs.n1info.com

Komentari