Biciklom od Beča do Istanbula kao podrška bolesnim ženama

, / 07.05.2016
U Srbiji od ginekološkog kancera svake godine oboli 2.000 žena, a sa rakom dojke oko 4.800 žena i kako bi se skrenula pažnja na taj problem Srbija je podržala akciju Vožnja za žene “Ride4Women” u kojoj je nekoliko austrijskih onkologa krenulo na biciklističku turu od Beča do Istambula.

Oni su iz Beča krenuli 1. maja, juče su ušli u Srbiju, a sutra u 10 sati ispred Skupštine grada u Beogradu nastavljaju put turske prestonice. Ginekološki kanceri nisu problem samo u Srbiji, već u celoj Evropi. Procenjuje se da će ove godine u Evropi oboleti 250.000 žena od raka genitalnih organa, a sa kancerom dojke 700.000 žena.

Šef komisije za skrining raka grlića materice dr Vesna Kesić istakla je značaj prevencije koja daje mnogo bolje rezultate nego sva vrhunska lečenja.

“Veoma je važno na vreme otići na ginekološki pregled jer ukoliko se na vreme otkrije karcinom šanse za izlečenje su 90 odsto. Ukoliko bolest uznapreduje šansa za izlečenje je 25 odsto”, naglasila je Kesić na konferenciji za medije održanoj u Batutu.

ride4women_logo2-300x139Ona je podsetila da se rizik od raka može smanjiti prihvatanjem zdravog načina života sa redovnim fizičkim vežbama, brigom o telesnoj težini, uravnoteženom ishranom, umerenim konzumiranjem alkohola, izbegavanjem cigareta.

Predsednik Evropske mreže mladih ginekologa onkologa i učesnik biciklističke ture Rene Laki kaže da su dugo razmišljali kako da podignu svest kod građana o značaju prevencije raka genitalnih organa i raka uopšte i da im se učinilo da je biciklistička vožnja odgovarajuća.

On je rekao da vožnja bicikla povezuje ljude, da je dostupno svima i da tom vrstom sporta svi mogu da se bave.

Pomoćnica Ministra zdravlja Vesna Knjeginjić naglasila je da ministarstvo podržava akcije koje promovišu zdrave stilove života i da takve akcije prevazilaze okvire jedne žene.

Onkolozi na biciklu od Beča do Istambula treba da prevale rutu od oko 2.000 kilometara. Njima se na ruti koju prelaze pridružuju i lokalni biciklisti.

Akciju Evropskog udruženja za ginekološki kancer podržalo je Udruženje za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije, a u organizaciji učestvuje Merkur osiguranje i Biciklistički savez Beograda, zatim Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović- Batut”.

Izvor: studiob.rs

Komentari