Biciklistička vožnja od Bele Crkve do ušća Nere u Dunav

, / 18.06.2019
Tridesetak stanovnika Bele Crkve i okoline učestvovalo je u biciklističkoj vožnji od ovog mesta do ušća Nere u Dunav.

Udruženje građana Aurora, koje je organizator vožnje, odabralo je ovu rutu kako bi biciklistima omogućili da vide deo prirodnih lepota ove opštine, sa posebnim pogledom na jedinu planinsku reku u Vojvodini – Neru.

Profesorka engleskog jezika iz belocrkvanske gimnazije Daliborka Laudanović-Ivašković bila je jedna od učesnica ove vožnje.

“Priključila sam se iz ličnih pobuda zato što sam biciklistkinja-entuzijastkinja. Radeći u srednjoj školi kao nastavnica engleskog jezika, mislim da nije loše da mi, prosvetni radnici, damo primer srednjoškolcima i mlađima da se upute stazama za zdrav život”, rekla je ona i dodala da ju je pozitivno iznenadio veliki odziv biciklista i uprkos visokoj temperaturi.

Kako je naveo Milan Belobabić iz Aurore, jedan od ciljeva ovakve vožnje jeste upoznavanje meštana sa prirodnim lepotama Bele Crkve, ali i sa potencijalom za razvijanje eko-turizma.

“Bela Crkva je jedna od najnerazvijenih opština u Srbiji, a naš jedini resurs su prirodne vrednosti. Nalazimo se na sto kilometara od Beograda, a to je dva miliona ljudi, što otvara bezgranične mogućnosti za razvoj eko-turizma, a samim tim i mogućnost da podignemo ovu našu posrnulu ekonomiju”, pojasnio je on.


 

Potencijala ima mnogo, dodaje on – tu su Banatske planine, obronci Karpata, zatim tri reke, Dunav, Karaš i Nera, kao i kanal Dunav-Tisa-Dunav i specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara.

Učesnik vožnje i član Planinarskog društva Karpati iz Bele Crkve Uglješa Kuželka naveo je da reka Nera jeste specifična jer je jedina planinska i jedina još uvek neobuzdana reka u Vojvodini. Proglašavanje dela njenog toka za predeo izuzetnih odlika bilo bi odlično polazište za razvoj eko-turizma, što se i videlo sa bicikla.

“Ruta je odabrana jer je u jednom delu izgrađena biciklistička staza, a u drugom prati trasu prve pruge u Srbiji koja je išla ka selu Sokolovac. Reka Nera ovde meandrira, a plavne livade su od značaja za zaštitu gmizavaca i ptica. Bio je ovih tura, kako biciklističkih, tako i planinarskih. Nadamo se da je ovo jedna alka u nizu za zaštitu reke Nere i da će ovakve akcije doprineti da se poboljša svest građana i da se slika popravi”, pojasnio je Kuželka.

Ipak, kako navodi Milan Belobabić, zbog nemara samih građana i dosadašnjih lokalnih vlasti prema prirodi, svi ovi potencijali nisu iskorišćeni u punoj meri. Sa druge strane, sa razvojem eko-turizma postojala bi mogućnost da stanovništvo koje masovno odlazi za okolne gradove i inostranstvo ostane.

I jedna od najfrekventnijih biciklističkih trasa u Evropi, Eurovelo 6, koja spaja Atlantski okean i Crno more, prolazi kraj Bele Crkve, a otud i ideja da se predstavnici Aurore fokusiraju upravo na biciklistički turizam.

“Tokom sezone, zvanični je podatak da 10.000 biciklista prođe ovuda na putu ka Crnom moru. Glavna želja nam je da postanemo resurs za biciklistički turizam – da biciklisti ostanu nekoliko dana, upoznaju se sa prirodom. Na posredan način ljudi mogu da zaštite prirodu jer će više brinuti o njoj kada im donosi prihod”, zaključio je Belobabić.

Izvor: 021.rs

 

Komentari