“Čoper bicikl” iz Bele Palanke

, / 24.04.2015
Nakon što je zimus napravio motocikl za sneg, Miloš Marinković iz Bele Planke je krenuo u novi projekat i napravio bicikl, u svetu poznat kao čoper.

Marinković, sada već poznat po svojim izumima, kaže da je na ideju da napravi drugačiji bicikl došao u januaru ove godine. Svoju ideju je preneo na papir, a onda je, kako sam kaže, kupovao deo po deo i puna 4 meseca sklapao svoj “bajk”.

Dizajnirao sam ga i nacrtao pre svega. Video sam onda na internetu da su takvi bicikli baš popularni u svetu. Cevi za ram sam kupio u gvožđari, zupčanike na buvljaku, prednji točak je od “ponike”, a zadnji od motora koji je imao 350 kubika – priča Marinković.

Ipak, kako sam kaže, nije sve išlo tako glatko.

Prvo sam morao da pravim posebne alate pomoću kojim sam stavijao cevi. Onda sam morao da prilagodim zupčanike, povežem lance. Iako možda deluje skladno, bicikl je napravljen bez metra – kaže Marinković.

1

Marinkovićev bicikl ima 6 brzina i, kako on kaže, odličan je i lak za vožnju. Sve funkcioniše besprekorno.

Cena ovakvih bicikala, pre svega u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama kreće se od 5.000 do 20.000 evra, a ovog Belopalančanina je sve koštalo manje od 300 evra.

Njegov najnoviji izum nije na prodaju, a spreman je da za sve zainteresovane napravi slične ili identične modele i to, kako sam kaže, vrlo povoljno.

Izvor: juznevesti.com

Komentari