Biciklistička staza na krovu škole? Zašto da ne!

, / 16.04.2019
Novi most u holandskom gradu Utreht ne samo da će služiti pešacima i biciklistima već će obližnoj školi doneti i zeleni krov.

Ovaj interesantni most osim što funkcioniše kao pasarela, u lokalnu urbanu strukturu uključuje i obližnju školu tako što biciklistička staza svoju rutu nastavlja preko njenog krova. Zahvaljujući mostu, nazvanom Dafne Schippers, koji premošćava kanal, lokalna zajednica će značajno profitirati jer dobija puno kvalitetnog prostora za igru, trčanje i rekreaciju.

Pogledajte kako to izgleda:

Staza vodi kroz park koji se potom penje na ozelenjen krov škole, a onda dalje nastavlja preko pasarele.

Most povezuje stari deo grada sa novim kvartom Leidsche Rijn. Staza vodi kroz park koji se potom penje na ozelenjen krov škole a onda dalje nastavlja preko pasarele.

Za razliku od tipičnih usamljenih struktura mostova, ovaj most sastavni je deo urbane strukture Utrehta.

Projekat mosta uradila je arhitektonska firma NEXT Architects u saradnji sa Arupom. Njihov zajednički cilj bio je da stvore jedinstven dizajn koji je usmeren na potrebe zajednice, piše Inhabitat.

U jednom fluidnom pokretu, biciklistička staza, park i škola stapaju se u celinu koja objedinjuje infrastrukturu, arhitekturu i urbanizam – rekli su projektanti iz NEXT Architects.


Izvor: gradnja.rs

Komentari