BICIKL? DA, NARAVNO! Evo KOLIKO treba dnevno da vrtite dva točka kako biste vidno POBOLJŠALI ZDRAVLJE i UMANJILI STRES

, / 12.04.2022
U društvu dvotočkaša izbeći ćete gužve, bliske kontakte u javnom prevozu, ojačati imunitet. Što je najvažnije, svi članovi porodice mogu da učestvuju u vožnji: mame, tate, deca, bake, deke...

Da fizička aktivnost ima odlične efekte na celokupno zdravlje svi znaju. Nažalost, isto tako znamo da se poslednjih meseci nismo baš pretrgli u upražnjavanju ovog više nego značajnog dela zdravog načina života. Pritisla nas je zima, tu je i korona. Vežbanje kod kuće često smo preskakali, prikovani za televizor i najnovije vesti.

Taman kada smo pomislili da je sve gotovo, kada se vreme prolepšalo a broj obolelih od Kovida – 19 smanjio, dočekalo nas je novo neprijatno iznenađenje – virus gripa se proširio sa zakašnjenjem, odlučio da ne podigne belu zastavu.

Opet se otvorilo bezbroj pitanja: kako da pri svakodnevnim aktivnostima ne dovedemo u opasnost od zaraze sebe i druge, kako bezbedno da odemo do posla, fakulteta, u grad, kupovinu…

SVE IMA SVOJE ZAŠTO

Ako mamama i tatama put do posla nije dug i zahtevan, a bake i deke idu u manju kupovinu, na bicikl mogu da sednu i u odeći koju nose svaki dan. Međutim, civilna odeća, kako je biciklisti nazivaju, sputava pokrete i otežava koži pravilno disanje.

Zato, ako ste savladali početne biciklističke korake i odvažili se na neku dalju rutu, nabavite biciklističke pantalone (šorc) sa umetkom za zadnjicu, majice od materijala koji sprečava prekomerno znojenje, naočare koje štite oči od upada trunja i insekata, specijalizovanu obuću.

Svetska zdravstvena organizacija kao logičan izbor, uz pešačenje, preporučuje upravo vožnju bicikla. Ne samo da ćete izbeći viruse, već će ova fizička aktivnost pojačati vaš imunitet i smanjiti rizik od kardiovaskularnih i brojnih drugih bolesti.

POKRETNA TERETANA ČINI ČUDA

Samo desetak minuta vožnje bicikla dnevno dovoljno je za vidno poboljšanje kondicije!

Mnogi se kunu u trčanje, ali priznajte – to ne može svako. Gojazni na ovu disciplinu ni ne pomišljaju (petina stanovništva u Srbiji broji prekomerne kilograme!), bicikl je kao stvoren za njih. Težinu će prebaciti na sedište, neće opterećivati zglobove…

Stručnjaci tvrde da je vožnja bicikla danas idealna zamena za trčanje; blagodeti „lebdenja“ na dva točka prvo će se odraziti na vašu cirkulaciju, mišićni tonus i zdravlje zglobova. Ako vozite bicikl bar četiri puta nedeljno po 30 minuta – poboljšaćete rad disajnih organa, ojačaćete vaše srce, leđne mišiće, noge, zadnjicu, ruke, stomačne mišiće, kičmu.

Volan u rukama umanjiće stres, ojačaće vaš nervni sistem, ublažiti migrenu, zaboravićete na depresivna stanja.

OPŠTE ODUŠEVLJENJE

Odlična stvar je što u ovoj aktivnosti mogu da učestvuju svi članovi porodice, mame, tate, deca, bake, deke… čak i ako nisu vični vožnji po gradu.

Tačno je da ne treba srljati u nepoznato, ali i to da apetite za zdravljem na biciklu možemo da zadovoljimo i u kraju u kojem stanujemo i kojeg dobro poznajemo, u obližnjem parku, svugde gde postoje staze za bicikliste.

Posle nekoliko tura prmetićete promene koje će vas zaista oraspoložiti, ne samo na svom telu, već i u džepu. Mame će da budu oduševljene kad primete da polako ali sigurno dovode liniju u red (jeftinije od odlaska u teretanu), tate što će parkirati automobil i uštedeti i na vremenu i na gorivu (jurnjava za parkingom u gradu košta nas i živaca i veće potrošnje goriva), stariji što se neće gurati u gradskom prevozu…

A deca? Jačaće njihovo telo i samopouzdanje. Nemojte ni ovo smetnuti s uma: prvi bicikl je neizostavan deo najlepših uspomena iz detinjstva koje će sa sobom poneti vaš naslednik.

Izvor: Kurir.rs / B.M.   Foto: Profimedia

Komentari