Beogradske vlasti stavile privatni interes ispred javnog

Sedam beogradskih udruženja i organizacija biciklista saopštilo je da su gradske vlasti Beograda i preduzeća "Igl Hils" i "Beograd na vodi" stavile privatni interes iznad javnog time što su uspostavili obilaznicu dužine 3,5 kilometra zbog radova duž samo 300 metara obale reke Save.

Smatramo da je ovim potezom interes privatnog investitora najgrublje stavljen ispred interesa dobrog dela građana Beograda i da ovo nije način na koji se vrši participacija građana u donošenju odluka, već grubo kršenje njihove volje – navodi se u saopštenju udruženja.

Biciklisti koji koriste stazu od Dorćola do Ade sada moraju da obilaze Savamalu: upućuju se na Brankov most, Novi Beograd i Most na Adi.

-Ova obilaznica je predugačka i logičnije bi je bilo izvesti je kroz okolne ulice (Hercegovačka, Mostarska, Travnička, Braće krsmanović). Bilo bi potrebno samo da se postavi signalizacija i plastične barijere – objašnjava Zoran Bukvić iz Udruženja građana “Ulice za Bicikliste”.639724_biciklisticka-obilaznica-02-foto-bogdan-spasojevic_f

Bukvić objašnjava da će biciklisti biti u velikom problemu ako staza na promenadi ne bude fizički odvojena od pešačke, jer atraktivno šetalište privlači i mnogo pešaka koji mogu a blokiraju stazu.

– Sama promenada je problem jer ne znamo kako će izgledati. Ako je biciklistička staza iscrtana na promenadi jednostavno neće moći da se koristi ako na njoj bude previše pešaka, jer će šetati po stazi. Sličan problem postoji na Keju oslobođenja u Zemunu. Ne znamo ni kakvi će tu sadržaji biti i da li će preko staze svako malo trčati konobar do bašte restorana, da li će roditelji koristiti stazu za guranje kolica ili će se tu graditi tržni centar oko kojeg će biti na hiljade ljudi – upozorava Bukvić.

Kako kaže naš sagovornik, biciklisti su se obratili i gradonačelniku, kao i Sekretarijatu za saobraćaj.

Izvor: Blic.rs               Foto: Blic.rs

Komentari