OnoBike – tvorci beogradske biciklističke krstarice

Na ovogodišnjem festivalu Beograd Velograd malo kome nije zapala za oko prelepa siva „krstarica“ koju je izložila ekipa OnoBike iz Beograda. Pričali smo sa njima povodom predstavljanja modela Archont i još nekih interesantnih stvari koje spremaju. Malo je reći da se radi o pravom osveženju na domaćoj biciklističkoj sceni.

Na festivalu Beograd Velograd videli smo prototip vašeg bicikla-kruzera, kako ste došli na ideju da napravite ovakav bicikl?

Beograd Velograd je bio prvo pojavljivanje prototipa modela Archont i predstavljanje kompanije OnoBike.

Na ideju smo došli na način na koji se obično dolazi do odličnih ideja – uz pivo, u smiraj dana, nakon jedne iscrpljujuće biciklističke ture. „Pošli“ smo od toga da su svi bicikli u principu isti. Razlike u kvalitetu su velike, ali u dizajnu minimalne. Takođe, bajsu generalno treba dodati elektromotor – da čovek može da se posluži u „nuždi“ ili na uzbrdici u gradu kao što je Beograd, a i da se ne znoji dok ide na posao. Samo – svi postojeći elektrobicikli su neprihvatljivo lošeg dizajna, nekvalitetni i preskupi. Ako hoćemo lep i priuštiv – dalje je tekla diskusija – jedino da ga napravimo mi sami. Ovakav izgled i stil bajsa je svima bio prva ideja. To je ujedno bio najlakši deo posla.

OnoBike 2

Koliko ljudi čini tim Onobikes i da li ste imali ranija iskustva sa sličnim projektima?

Tim… nas četvorica mladih, i još jedan – iskusni proizvođač pedaliranih vozila, uz svesrdnu pomoć prijatelja.

Kako je tekao proizvodni proces?

Kontemplacija na temu, praćena istraživanjem koja je usledila, trajala je dovoljno da se iskristališe nekoliko osnovnih principa, da se istraže materijali, mogući proizvođači kvalitetnih i neophodnih delova, kao i tržište. Naravno, i da se precizira izgled.

Kako se dizajn razvijao, postajalo je izvesno da neće moći da bude u kategoriji „jeftin, a dobar“, već u luksuznoj, pre svega po dimenzijama (prototip, nakon smanjenja dimenzija dugačak je 2,5 metra, dok mu je korman širi od svih bicikala koje smo pregledali na internetu i trebalo bi da bude oko jednog metra u krajnjoj varijanti), a sasvim izvesno i po stilu, koji karakteriše egzotična linija.

Ekskluzivno vam možemo reći da u nedeljama pred nama Archont dobija i svog elektro brata. eArchont će, pored pojave, pleniti i preformansama, kao jedinstven elekto bicikl u svetu. Glavne karakteristike elektro modela će biti velika maksimalna brzina kao i pređeni put sa jednim punjenjem baterije. Posle njegove premijere – ko preživi pričaće…

Ono Bike 3

Možda zvuči bezveze, ali jako nas zanima koliko je dugačak lanac i da li ima posebnih pravila „upotrebe“ vašeg bicikla?

Lanac je oko dva puta duži nego kod standardnog siti bajka ili MTB-a, ali i to je tek oko polovine dužine lanca kod većine rikambenta, i ne utiče na performanse. Kao opcija biće ponuđen remen, koji je tiši i manje podložan deformaciji upotrebom, a kasnije i kardan. To su samo neke od stavki o kojima će budući ponosni vlasnici moći da odlučuju kada budu poručivali svoj model. OnoBikes poštuje želje svojih klijenata.

Logično je da se bicikl od 2,5 metra i s guvernalom, preuzetim direktno od čopera, ugla skoro 46°, u vožnji ponaša drugačije, pogotovo pri skretanju, gde je potrebno znatno više prostora. Međutim, kada se stil savlada, bicikl jezdi bezmalo kao lađa, što, u kombinaciji sedenja s nogama ispred tela, nepogrešivo izaziva uzbuđenje kod svakog ko ga isproba. Upravo taj osećaj jeste glavna karakteristika stila vožnje, koju ilustruje i sam dizajn, i glavni razlog zašto bicikl izgleda kako izgleda. U ponudi će biti i varijanta s rikambent sedištem, koja će, zbog pomeranja geometrije upravljanja, imati nešto izmenjen korman.

Ono Bike 4

Gde se može kupiti/naručiti, kome je namenjen i da li možemo očekivati još modela od OnoBike?

Za sada se porudžbine primaju putem sajta OnoBikes.com, FB stranice  i na broj telefona 066/6662453 tj. 066/onobike. Rok isporuke je 60 dana.

Archot je namenjen ljudima koji cene kvalitet i jednostavnost, podjednako kao i uživanje u vožnji koje pruža. Ekskluzivni modeli Ono bicikala će, kao i svi luksuzni proizvodi, posedovati serijski broj, u okviru limitiranih edicija. Svaki bicikl biće unikat, posebno prilagođen za svakog kupca i „pomalo“ drugačiji od ostalih. To je nešto što nećete naći nigde.

Archont nije za svakog, njegova cena je adekvatna kad uzmete u obzir šta sve pruža. Reći ride with style je dovoljno ilustrativno.

Naš stav je da za svaku osobu treba da postoji idealan bicikl. Jedan od ciljeva OnoBikes-a je da se više zaljubljenika u biciklizam i bicikliranje pronađe u našoj priči. U planu imamo druge modele drugačijih karakteristika i cene, koji će biti pristupačni većem broju ljudi. Bajsologuju ćemo, kao kompetentan biciklistički magazin, informisati o našem napredovanju.

Sve ljubitelje biciklizma i bicikliranja pozivamo da nas prate na našoj Facebook stranici i Twitter profilu gde mogu da se informišu o razvoju OnoBike-a.

Danilo Ćurčić/Bajsologija.rs

Fotografije: Onobikes.com

Komentari