Bafalo bicikl – čudo za 134$

, / 13.10.2014
Kada ocenjujete Bafalo bicikl ne merite koliko grama ima već koliko je života spasio

Bafalo bicikl, ta čelična zaprega, spasao je i materijalno unapredio živote 190.000 ljudi u zemljama u razvoju, koji nemaju pristup drugim vidovima transporta. Malo drugih bicikala može da se pohvali tako pozitivnim efektom na toliko mnogo ljudi.

Ove gotovo neuništive bicikle obezbedio je World Bicycle Relief – neprofitna organizacija koju je osnovao proizvođač biciklističkih delova, SRAM, a bicikli su namenjeni najsiromašnijim stanovnicima ruralnih delova Afrike. Najveći broj bicikala organizacija donira humanitarnim radnicima i deci učenicima osnovnih škola, od kojih mnogi pešače i po 15km kako bi pohađali nastavu svakog dana. S obzirom na izdržljivost ovih bicikala, često ih preko mikro kredita kupuju i farmeri i manji preduzetnici, kako bi na njima prevozili i preko 200 kilograma mleka i druge robe. To im omogućava da na pijacu iznesu znatno vise robe  i time ostvare daleko veću zaradu. Takođe, u Zambiji, jednoj od zemalja sa najvišim procentom zaraženosti AIDS virusom, ovi bicikli omogućavaju zdravstvenim radnicima da dođu do većeg broja pacijenata.

Education_students small

Kako sve to izgleda i koje su prednosti Bafalo bicikala u Africi, možete videti ovde

Svaki bicikl je dizajniran tako da može da izdrži minimum pet godina obimnog korišćenja, i to na tvrdim i od sunca ispucalim putevima Afrike.

“Naši bicikli su ekstremno izdržljivi i daleko jači od ostalih modela koje viđamo u ovim krajevima sveta”, kaže Čarls Kustan, izvršni direktor WBR-a. Ipak, oni poseduju izvesnu notu elegancije koja u potpunosti odgovara njihovoj plemenitoj nameni. Oblina hromiranih šipki, duple prednje cevi i oblik sedišta, podsećaju na stare britanske turističke modele. Samo bicikli su projektovani sa posebnim ojačanjima za točkove, pak-tregerom koji može da izdrži i preko 100 kilograma tereta i gumama koje mogu da izdrže i najgrublje puteve afričkih ruralnih predela.

Bafalo bicikli se mogu kupiti za nekoga kome su potrebni u Africi, preko ovog kontakta.

Bajsologija.rs    Foto: World Bicycle Relief 

Komentari