Amerika ima Nacionalni registar bicikala

/ 04.03.2013
U Americi 48 odsto ukradenih bicikala pronađe policija. Ali samo 5% njih bude vraćeno vlasnicima jer policija ne može da ih identifikuje. Zbog toga je u Americi još 1984. godine uspostavljen Nacionalni registar bicikala.

Nacionalni registar bicikala se unose podaci o vlasniku i serijskom broju bicikla. Po pronalasku ukradenog bicikla potrebno je samo proveriti da li je on u Nacionalnom registru.

Vlasnici bicikla registruju svoj bicikl po ceni od oko jednog dolara godišnje, a pristup registru je besplatan za policijske službenike koje rade na pronalaženju kradljivaca bicikala.

Bike New York

Čak i kada je specijalna nalepnica sa informacijama o registraciji uklonjena, policija može da pronađe bicikl preko serijskog broja bicikla koji se unosi u registar.

– Proveravamo svaki bicikl koji pronađemo kroz bazu Nacionalnog registra, bez obzira da liima nalepnicu ili ne – navode u policiji Las Vegasa.

Ukoliko bicikl koji je u registru ne bude pronađen u roku od šest meseci od krađe, vlasnik dobija pravo na novu registraciju besplatno, a stara registracija ukradenog bicikla ostaje u bazi sve dok se on ne pronađe.

Policijski službenici koji rade na pronalaženju kradljivaca bicikala su prezadovoljni ovim servisom. U polcijskoj stanici San Francisko navode da je od početka korišćenja Nacionalnog registra bicikala dupliran broj ukradenih bicikala koji su vraćeni vlasnicima.

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs/FOTO: bikenewyorkcity.com 

Komentari