5 razloga zbog kojih ćete još više zavoleti bicikl

, / 14.07.2016
To što ne posedujete kondiciju Tour de France takmičara ne treba da vas spreči da vožnju bicikla uvedete u svoju svakodnevnicu! Pored odlične forme i dobrog stanja čitavog kardiovaskularnog sistema, pred vama je još 5 sjajnih razloga zbog kojih morate što pre zavoleti rekreaciju uz pomoć ovog dvotočkaša.

Vožnja bicikla izoštrava fokus
Rezultati istraživanja sprovedenog među 20 000 danskih učenika pokazali su da ona koja u školu dolaze i iz nje se vraćaju biciklom ostvaruju daleko bolje rezultate na različitim kognitivnim testovima (memorija, razmišljanje, planiranje) od svojih vršnjaka. U prilog ovoj tvrdnji govore i rezulati sličnog istraživanja sprovedenog među studentima Stenford univerziteta, kao i studija koja dokazuje pozitivne efekte biciklizma na ADHD sindrom.

Bicikl jača imunitet
Ne verujete da je vožnja bicikla bolji lek od vakcine protiv gripa? Istraživanje sprovedeno među najvećim kompanijama u Holandiji uspešno je dokazalo da oni koji na posao dolaze biciklom ređe sa njega izostaju!

Bicikl otklanja umor
Biciklisti rekreativci su veoma retko umorni i iscrpljeni. Istraživači sa Univerziteta u Džordžiji otkrili su da svega 20 minuta biciklističke vožnje niskim intenzitetom tri puta nedeljno podiže nivo energije za 20 %, dok se umor smanjuje za neverovatnih 65%. Ovo je više nego dvoljan razlog da nakon završenog radnog dana, umesto na kauč, sednete na bicikl!


Vožnja bicikla donosi bolji i kvalitetniji san
Naučnici sa Stenford univerziteta uočili su da vežbe nogu niskog intenziteta kao što je lagana 30-minutna vožnja bicikla mogu značajno pomoći osobama koje pate od nesanice, čineći da one duplo brže utonu u san.

Bicikl donosi unutrašnji mir
Postoji nešto meditativno u ponavljajućim radnjama kakva je okretanje pedala. Lagani ritam tela i fokus na put koji je pred vama- iako toga niste svesni, budite sigurni da ste vožnjom bicikla u vašem mozgu značajno podigli nivo hemikalija zbog kojih se osećate prijatno i smireno.

Nadamo se da smo vas ubedili da donesete još jednu dobru odluku i okrenete se ovoj zdravoj, umirujućoj, za mnoge romantičnoj fizičkoj aktivnosti. Zavrtite svoje točkove još danas!

Izvor: imaginarijum.rs

Komentari