Zašto je bicikl novosadski?! Šest razloga zbog kojih ćete se već danas poželeti provozati biciklom kroz Novi Sad

Jedna od prednosti Novog Sada je to što se svuda može brzo stići, s jednog kraja grada na drugi vam treba najviše pola sata, te je mnogima bicikl omiljeno prevozno sredstvo.

A kako Novosađanima ne predstavlja problem da dvotočkašem obilaze grad i po hladnijem vremenu, Srpska Atina sve više podseća na severnoevropske gradove u kojima je kultura vožnje bicikla na zavidnom nivou. Donosimo vam šest razloga zbog kojih ćete voleti da vozite bicikl u Novom Sadu.

Biciklistička kultura za ponos

Novosađani vole da voze bicikl, svake godine se broj dvotočkaša na ulicama uvećava za čak 10 odsto, a o prednostima vožnje bicikla, u odnosu na vožnju autom, izlišno je i govoriti, jer je reč o prilično jeftinom prevoznom sredstvu, odličnom za kondiciju, koje ne zagađuje okolinu i ne pravi probleme s parkiranjem.

Novi Sad ima skoro 200 parkirališta za bicikle

Kada već pominjemo parking, valja napomenuti da Novi Sad ima čak 184 lokacije na kojima su uređena parkirališta za bicikle. Parking je postavilo i održava Javno komunalno preduzeće Parking servis. Pojedina od najprometnijih parkirališta su pod video – nadzorom, poput onog na Štrandu. Tu će vaš dvotočkaš biti bezbedniji iako je “pod ključem”.

100 kilometara ureženih biciklističkih staza

Novi Sad važi za jedan od gradova Srbije s najboljom biciklističkom infrastrukturom, a dodatno pogoduje i ravan teren odnosno dobar reljef. Sa gotovo 100 km uređenih staza, zaista svuda možemo stići brzo i bezbedno. Brojači na bici stazama, kojih ima 24 u celom gradu, pokazuju koliko je biciklista prošlo određenu deonicu svakog dana i u toku jedne godine.

Možete istražiti grad na drugačiji način

Bicikl vam omogućava da istražite Novi Sad, zalutate sami i otkrijete sve one skrivene dragulje grada, do kojih je teže doći automobilom ili javnim prevozom. Sa druge strane, tu su i već utvrđene fantastične biciklističke rute, na kojima ćete se bliže upoznati sa svim novosadskim lepotama, a uz to biti i fizički aktivni. Ovde ćete pronaći ideju za rute, shodno vašim interesovanjima.

Ove informacije će služiti svakom biciklisti

JKP Parking servis pruža povoljnu uslugu iznajmljivanja bicikala tokom sezone, od aprila do novembra, a ukoliko vam je bicikl potreban i u timskim mesecima, Novi Sad ima dosta specijalizovanih prodavnica za prodaju i servis bicikala i takođe povoljno nudi mogućnost rentiranja tokom cele godine. Ukoliko vam je potrebna popravka vašeg dvotočkaša, tu su takođe mnoge radnje u kojima možete i kupiti bicikl. Besplatno će vam proveriti pritisak u gumama i naduvati ih, a uz osmeh i lepu reč čak i zategnuti kočnice. Jer, novosadski je biti kulturan i uslužan.

Novosađanima ne smetaju ni kiša ni sneg

Pre tri godine Novi Sad je proglašen za svetskog prvaka u zimskom bicikliranju. Tada je procenjeno da oko 1400 Novosađana zimi redovno koristi dvotočkaše za odlazak na posao, u školu, vannastavne aktivnosti… Što bi se reklo, ni za Novosađane nema lošeg vremena, samo ima neadekvatne garderobe koja može pokvariti užitak nekome da vozi bicikl i zimi. Dakle, ono što vam sigurno treba za đir bajsom, po hladnom vremenu jesu kabanica, rukavice, šal oko vrata, kapa da glavu čuva i tople čizme. I slobodno zavrtite pedale, prenosi portal Gradske info.

Izvor: blic.rs   Foto:SHUTTERSTOCK;  OLIVER BUNIĆ + V. LOJANICA + N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA 

Komentari