10 saveta pri kupovini bicikla

, / 15.03.2013
Savete koji slede napisao je naš drugar Đorđe Pejković, autor bloga BiciSvet.com i komentator biciklističkih trka na Eurosportu.

Đorđe je i nekadašnji biciklista tako da njegove savete treba ozbiljno uzeti u obzir.

1. MTB, City ili trkački

Ukoliko nemate ambicija da vozite „Tour de France“ (korisno je znati da milionima ljudi pre vas to nije pošlo za rukom), i niste spremni da bicikl držite pored kreveta i svakog dana ga glancate najfiniom krpom, koja ne ostavlja konce po njemu – stvar je jasna – trkački bicikl nije za vas. Sledeće što treba da odgonetnete je to gde će te ga voziti? Za one severno od Save i Dunava, osim ako nisu zavisni od ukusa fruškogorskog blata u ustima, i nije baš neki izbor. Za njih i za sve one koji kada pogledaju kroz prozor vide zgradu, a ne drvo, pravi izbor je „city bike“. Ime mu sve kaže: namenjen je gradskoj umerenoj vožnji i uživanju. Pravi ljubitelji prirode i planinskog biciklizma znaju da dobar MTB emotivno vredi više nego prosečan porodični automobil.

2. Nov ili polovan

Samo da nije u delovima u kutiji sa kineske buvlje pijace u Budimpešti. Treba znati da je u velikom broju slučajeva na našem tržištu polovan bicikl zaista bolje rešenje. Na to će vam svaki ozbiljan i pošten prodavac bicikala skrenuti pažnju (poslušajte ga). Ukoliko želite da vozite nov bicikl, treba izdvojiti minimum polovinu prosečne srpske plate, koju će te saznati pritiskom na dugme vašeg daljinskog upravljača. Za sve ispod toga, bolje vam je da idete peške ili gradskim prevozom da ne bi imali još jednu žal za zarđalim parama i izgubljenom mestu na terasi.

3. Koja veličina

I kako je to jednom davno neki poznati arhitekta rekao: „Mera kućice za psa, je sam pas“. Kod ovog faktora slušate samo iskusnog prodavca ili nekog kome zaista verujete. Najbolje je da:

Sami sednete na bajs
Ispravite i noge i leđa.
Ukoliko se savijate na njemu, onda vam je bicikl mali, a to će biti u (XY)² % slučajeva. Kada sednete na bajs ne bi valjalo da vam kolena udaraju u bradu dok u položaju „ide maca oko tebe“ okrećete pedale. Poenta je dobro strujanje krvi u mišićima, a naročito u nogama (sa zadnje strane kolena).

4. Oblik rama

Urbana legenda i zabluda oko muškog i ženskog. Ne postoji muški i ženski ram. Ovo je mašina po meri čoveka i svako penjanje uz pomoć hoklice ne dolazi u obzir. Zato je „city bike“ u velikoj većini slučajeva bez gornje horizontalne šipke i izuzetno je udoban za vožnju.

5. Amortizeri

Poželjan je prednji amortizer zbog ivičnjaka i eventualnih rupa, a zadnji, ukoliko ne vozite „cros country“ trke ili ne jurite niz vertikalne strmine, vam uopšt ne treba. Oni sa federima služe samo da bi se vaša deca zalepila za njih, i da bi se pokvarili. Najbolji amortizer ste vi sami i zato dižite dupe iz sedišta na ivičnjacima, ležećim policajcima i eventualnim šinama.

6. Oprema (menjači, gume, brzine, brzinomeri)

Imajte na umu da se menjači proizvode i dizajniraju i u ostalim delovima sveta, a ne samo u zemlji izlazećeg sunca. Ukoliko pored prepoznatljivog fonta ne stoji još neka reč (a koja nije SIS) verovatno ste uzalud potrošili novac. Gume sa kramponima po asfaltu samo prave iritirajuću buku i povećavaju mogućnost pada u krivini zbog male naležuće površine. Ne patite za brojevima, koji su kaobajagi brzine, jer ničemu ne služe. Samo sedite i okrećite pedale i isprljajte sve zupčanike, kolikogod da ih imate. Eksperimentišite i sami ćete videti koja brzina vam najviše odgovara. Uostalom tome i služe menjači. Brzinomeri (jurometri), stvarčice koje mere koliko jurite, su neizostavan deo šminke i pokazivanja platežne moći. Pravi i zaista korisni koštaju duplo više nego prosečan bicikl. Imajte na umu da ih trkači skoro nikada ne nose na svojim volanima, što i vama savetujemo. Opustite se i vozite bez njih. Tada ćete uvek voziti brzo. Neće vas sekirati neka plastična kutija u kojoj prva cifra nikako da postane trojka.

7. Kakvo sedište

Znajte da ne postoji udobno sedište, i ne tražite ga. Udobnost se stiče satima provedenim na biciklu. Vremenom će vaši mišići leđa i nogu ojačati, pa će vam se težina (težište) muskulaturom prenositi na pedale a ne na zadnjicu. Tog trenutka će vam sedište postati udobno i naravno potražite u lokalnoj radnji ili u servsu biciklističke gaće na kojima je ušiven antibakterijski sunđer, tamo već gde treba.

8. Zvonce

Veoma važna stavka za gradsku vožnju. Izbegavati brodske i klovnovske trube! Zaista nerviraju i ostavljaju loš umetnički dojam na naše sugrađane u bebi kolicima i Krkobabićeve glasače. Nije teško biti fin. Ne nositi ga na MTB-u da ne biste remetili ravnotežu prirode neprirodnim zvucima. A uostalom kome biste i zvonili u šumi?

9. Pumpa i rezervna guma

Neizostavan i nerazdvojan deo bicikla, ukoliko ne želite da potrošite životnu ušteđevinu na taksi, ili da navučete mržnju šefa vašeg bračnog druga ili devojke/dečka. Znajte da se svima buše gume i da ni vi niste pošteđeni toga. Najveći razlog tome je mali pritisak u gumama. Savet: auto ventili na gumama i duplo veći pritisak od onog koji vam savetuju ljubazni radnici na auto pumpama.

10. Izgled

Najlepši je onaj koji vam priraste za srce na prvi pogled.

bajsologija.rs/IZVOR: BiciSvet.com

Komentari