U Sloveniji prvi put subvencionišu kupovinu električnog bicikla

, / 12.02.2024
I prošle i ove godine, nakon objavljivanja članaka o subvencijama za zelenu tranziciju, dobili smo pitanja čitalaca da li će i ove biti dostupne za električne bicikle.

Direktorka Eko fonda Mojca Vendramin potvrdila je za Forbes Slovenija da postoji veliko interesovanje za ovakve podsticaje, kojih do sada nije bilo.

U Ministarstvu životne sredine, klime i energetike, na čijem je čelu Bojan Kumer, rekli su nam da ove godine planiraju i javni konkurs za električne bicikle. Očekuje se da će subvencije biti distribuirane preko kompanije Borzen, kažu u ministarstvu, ali se još ne zna koliko će novca biti na raspolaganju. Novac će biti povučen iz neiskorišćenih sredstava Fonda za klimatske promene, gde je za vozila bez emisija ove godine na raspolaganju ukupno 45 miliona evra.

Svaki četvrti bicikl u Evropi je električni

Prodaja električnih bicikala u Evropi brzo raste. Prema Evropskom udruženju industrije bicikala (Conebi), 2022. godine u EU i Velikoj Britaniji prodato je 14,7 miliona običnih bicikala i 5,5 miliona električnih bicikala (ili sa dodatnim električnim pogonom).

Dok je prodaja običnih bicikala bila 9,1 odsto manja nego 2021. godine, kada je prodaja bicikala bujala zbog pandemije i zatvaranja, prodaja električnih bicikala je takođe zabeležila rast u 2022. godini – 8,6 odsto. Najveći rast bio je u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, saopštilo je to udruženje.

Šta rade Austrijanci?

Donosioci odluka širom Evrope takođe podstiču kupovinu električnih bicikala u nadi da će smanjiti saobraćaj automobila, posebno u gradovima. Austrija, na primer, od prošlog marta nudi subvenciju od 600 evra za kupovinu sklopivog bicikla (električnog ili ne) kako bi podstakla putovanje javnim prevozom. Uslov je da je primalac subvencije zaposlen i da ima godišnju kartu za javni prevoz. Tri četvrtine iznosa subvencije (450 evra) pokriva država, a 150 evra doprinosi sportska radnja u kojoj je bicikl kupljen.

Talas subvencija

Samo u prvoj polovini ove godine ministarstvo predviđa četvrt milijarde evra subvencija za razne zelene tranzicione mere. Novac će se, između ostalog, koristiti za solarne elektrane, električna vozila za ličnu upotrebu i javni prevoz putnika, infrastrukturu za punjenje, energetsku obnovu javnih zgrada, energetski siromašna domaćinstva…

Izvor: forbes.n1info.rs / Andreja Lončar, novinarka Forbes Slovenija

Komentari