Tomas slavio na Harelbeku, Kanćelara slomio pršljen

, / 28.03.2015
Trostruki šampion Flanders tura i Pari-Rubea upropastio je turu po Flandriji nakon teškog pada na trci H3 Herelbek, na kojoj je slavio Britanac Gereint Tomas.

Vozač Skaj tima je bio među beguncima, ali je u poslednja četiri kilometra krenuo u solo prodor, ostavljajući iza sebe Petera Sagana i Zdenjeka Štibar, protutnjao je preko kaldrme i došao do pobede za pamćenje.

Štibar je kroz cilj prošao drugi, ali je Sagan ostao bez snage i apsorbovao ga je peloton, a podijum je kompletirao Mateo Trentin.

Trku su obeležili udesi, a u jednom teškom je učestvovao Fabijan Kanćelara, nakon čega je trka za „Spartakusa“ završena, kao i za Grega van Avermaeta.

„Bilo je teško. Nas trojica smo vrlo dobro radili zajedno, a pred kraj nisam bio siguran da li blefiraju, praveći bolne grimase, ali na sreću to nije bio slučaj“, rekao je Tomas

„Ovih šest nedelja, od Pariz-Nice do Pari-Rubea su moj prioritet. Na prvoj trci sam imao razočaravajuć nastup, bio sam blizu prošle nedelje, tako da doći ovde do pobede predstavlja veliko zadovoljstvo.“

Još dve trke, koje su „spomenici“ biciklizma, biće održane u regiji Flandrije. Jednodnevni klasici Tur Flandrije i Pari-Rube (5. april i nedelju dana kasnije) vodiće takmičare preko deonica sa kaldrmom.

Šampion Tura Fladnrije iz 2010, 2013 i 2014 i pobednik Pari-Rubea 2006, 2010 i 2013, Fabijan Kanćelara ove godine će propustiti takmičenja na poznatim drumovima, jer je nemoguće da se u tako kratkom vremenu oporavi od frakture pršljena.

Još jedan velikan Flandrije, Tom Bonen se ranije povukao sa trka zbog povrede ramena.

Rezultati:

1.Geraint Thomas (GB) Team Sky

2.Zdenek Stybar (Cze) Etixx – Quick-Step

3.Matteo Trentin (Ita) Etixx – Quick-Step

4.Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha

5.Sep Vanmarcke (Bel) Team LottoNL-Jumbo

6.Matti Breschel (Den) Tinkoff-Saxo

7.Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal

8.Jack Bauer (NZl) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team

9.Jens Keukeleire (Bel) Orica GreenEdge

10.Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team

Komentari