TIM UJEDINJENIH NACIJA U SRBIJI PODRŠKA OČUVANJU ŽIVOTNE SREDINE UPOTREBOM ALTERNATIVNIH, EKOLOŠKIH SREDSTAVA PREVOZA

/ 05.06.2018
Doprinoseći ostvarenju ciljeva održivog razvoja broj 3, 11 i 13, koji su posvećeni očuvanju zdravlja, stvaranju održivih gradova i zajednica i borbi protiv klimatskih promena, Tim UN je nekoliko puta učestvovao u izazovu ‚‘Samo ne autom!‘‘.

Akcija promoviše upotrebu alternativnih, ekoloških sredstava prevoza, poput bicikla, s daleko manjom emisijom štetnih gasova u urbanim sredinama. Akcija koju organizuju udruženja Bajsologija i Ulice za bicikliste realizuje se u Beogradu od 2016, godine, a od 2017. i u Novom Sadu, uz podršku Fondacije „Hajnrih Bel“ i Tima UN. Prošle godine je 600 takmičara iz 50 kompanija, gradskih preduzeća i organizacija civilnog društva, uključujući i 40 zaposlenih iz četiri UN organizacije učestvovalo u akciji hodanjem ili vožnjom bicikla, umesto vožnjom automobilom na posao.

Misija kampanje „Samo ne autom!‘‘ je da skrene pažnju javnosti na neophodnost čuvanja životne sredine i zdravih životnih navika. Tim UN podržao je ovu misiju u okviru projekta ‚‘Lokalni razvoj otporan na klimatske promene‘‘, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu, a sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine. Projekat pomaže razvoj i sprovođenje inovativnih ideja koje, između ostalog, podržavaju razvoj održive urbane mobilnosti, uključujući uvođenje električnih automobila, razvoj otvorene mreže za punjenje električnih vozila, izradu aplikacije sa informacijama o lokaciji stanica za punjenje koje koriste obnovljive izvore energije itd.

Sve ove aktivnosti deo su petogodišnjeg Okvira razvojnog partnerstva (2016-2020) između Vlade Republike Srbije i Tima Ujedinjenih nacija.

Izvor: kurir.rs

Komentari