Srbija ima veliki potencijal za biciklistički turizam

, / 21.11.2014
Dunavski centar za kompetenciju (DCC) u saradnji sa Jugocikling kampanjom promovisao je juče u Turističkoj organizaciji Srbije razvoj potencijala cikloturističke mreže Srbije.

Biciklistički turizam ima veliki potencijal koji se može videti na primeru Euro Velo rute šest, koju u Austriji godišnje koristi 700.000 turista, a u Srbiji je taj broj još na niskom nivou. 

Prema podacima TO Majdanpek za 2012. godinu, oko 15.000 biciklista je prošlo Euro Velo rutom šest u Srbiji. S obzirom na to da u turizmu postoji sve veća potreba za korišćenjem održivih vidova transporta, razvoj biciklističkih staza kao i pratećih infrastrukturnih kapaciteta neophodan je u procesu daljeg razvoja turističkih proizvoda Srbije, koji će u krajnjoj liniji dovesti do uspostavljanja organizovanog ciklo-turizma na nacionalnom nivou. 

DCC planira da u predstojećem periodu osnuje regionalni biciklistički produkt klub. Na taj način, ključni akteri iz oblasti biciklizma iz četiri zemlje (Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunija) biće povezani u jedinstvenu mrežu kako bi se povećala efikasnost u procesu poboljšanja infrastrukturnih kapaciteta biciklističkih staza Srbije i regiona.

Izvor: B92.net       Foto: Dustin Gaffke / Flickr.com

Komentari