Sistem javnih bicikala Nextbike stiže i u Srbiju?

Pet godina nakon što je krenuo kao pilot-projekt, sistem javnih bicikala Nextbike privukao je 30.000 korisnika u 20 gradova u Hrvatskoj i BiH i najavljuje širenje na Sloveniju i Srbiju.

Korisnicima je sada dostupno 550 bicikala, a već dogodine će biti dostupni u 30 gradova, rekao je na konferenciji za medije u Zagrebu Krešimir Dvorski, koji zajedno sa Antom Gustinom vodi projekat, prenosi portal Poslovni.

– Cilj nam je da do 2020. imamo 100.000 korisnika u zemljama bivše Jugoslavije. Prodor u regionu je već počeo, pa su tako usluge dostupne u tri grada u BiH – Sarajevu, Tuzli i Banja Luci. Imamo pozive iz Slovenije i Srbije, a javljaju nam se i ulagači zainteresovani za priključenje projektu, svesni da održiva mobilnost u gradovima postaje jako važna – dodao je on.

Ovog leta njihova usluga će biti dostupna i u Jastrebarskom i Drnišu, gde će projekat biti povezan s Nacionalnim parkom Krka.


Sistem javnih bicikala, hrvatski ogranak nemačkog projekta i kompanije Nextbike, imao je 2016. godine prihode od 2,3 miliona kuna (311.500 EUR).

Nextbike usluga se nudi u nekoliko varijanti – mogućnost jednogodišnje pretplate, sedmodnevna pretplate za turiste, a postoji i Pay as you go usluga, gde se 30 minuta korišćenja bicikla u Hrvatskoj plaća oko 0,7 EUR, dok električni košta 1,35 EUR.

U Zagrebu, gde Nextbike ima 10.500 korisnika, grad je ustupio javne površine stanicama za bicikle, a isto su učinile i neke privatne kompanije.

– U početku su nam govorili da ovo nije Danska ni Nemačka, jer nemamo dobru infrastrukturu, a i mentalitet naših ljudi je drugačiji. Danas je Hrvatska među vodećim evropskim zemljama po broju gradova uključenih u ovaj projekat – rekao je Dvorski.

Izvor: Tanjug

Komentari