“Porše” gradi prvu fabriku u Hrvatskoj: Električni bicikli u fokusu

, / 27.09.2023
"Porše" je u finalizaciji planova da u Hrvatskoj izgradi fabriku pogona za električne bicikle.

Biće to prva fabrika nemačkog automobilskog diva u Hrvatskoj i njegova prva “greenfield” investicija u lokalnu industrijsku proizvodnju. To je drugo značajno ulaganje u lokalnu proizvodnju u području mobilnosti, auto-moto industrije, otkako je “Rimac Grupa” najavila i krenula u izgradnju vlastite fabrike u Svetoj Nedelji kraj Zagreba.

Detalji o “Poršeovoj” fabrici pogona za električne bicikle zasad nisu poznati. Svi, osim jednog. Zbog fokusa na pogone i brendove koje ima otpre, poput “Poršea” i “FAZUA-e”, nemački div usisaće tehnologiju i znanje stvoreno u “Greyp Bikesu “i ugasiti taj brend.

Sve se to događa dve godine otkako je “Porsche Grupa” preko “Porsche eBike Performance” preuzela startup “Greyp Bikes” od Mate Rimca. Bila je to jedna od najvećih akvizicija u Hrvatskoj dosad.

Procena je da je “Porsche eBike Performance” za “Greyp Bikes” platio 13,3 miliona evra. Inicijalno je “Porsche” najavio da će zadržati brend, što je i učinio sve do ove godine.

U februaru je nemačka matica prvo objavila da iz sudskog registra miče “Greypov” brend i zamenjuje ga za svoj “Porsche eBike Performance”. Sad smo saznali da gasi i Greypovu vertikalu unutar “Porsche eBike Performance-a”.

Dosad je ta firma imala dve vertikale. Jedna je imala sedište u Nemačkoj i bavila se razvojem pogonskih sustava za električna vozila, a druga je razvijala i proizvodila električne bicikle “Greyp”. Međutim, bivši “Greyp”, a sada “Porsche eBike Performance”, mučio se s profitabilnosti

Izvor: blic.rs / biznisinfo.ba / Manager.ba

Komentari