Podeljena svetla i katadiopteri

U toku kampanje „Biciklom noću“, uz proveru ispravnosti svetala na licu mesta, volonteri Novosadske biciklističke inicijative (NSBI) i Saobraćajne policije postavljali su biciklistima pitanje da li imaju svetlo na biciklu i podelili više od 300 kompleta svetala i preko 200 kompleta katadioptera.
Akcije provere svetala na biciklima i montiranja ispravnih svetala i katadioptera sprovedene su na Bulevaru oslobođenja, Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu i na Kritičnoj masi u Limanskom parku. Najdinamičnija akcija zabeležena je na uglu Ulice Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja, gde je za svega pola sata podeljeno oko 120 svetala. Najviše biciklista pokušalo je da izbegne patrole na Sentandrejskom putu, a najmlađa biciklistkinja bez svetla zatečena je na Bulevaru Evrope. Uz svetlo, od volontera je došla i molba da građani kupe sebi svetlo, učine dobro delo i primljeno dele dalje nekome ko nema svetla uz istu molbu. Od policije je biciklistima s neispravnim svetlom došla i opomena da je jeftinije nabaviti svetla za 300 dinara, nego dobiti uplatnicu za 3.000.
Po istraživanju NSBI-ja iz oktobra 2012. godine, čak 75 odsto novosadskih biciklista nije pravilno osvetljeno i kampanja predstavlja njihov odgovor na taj problem. Biciklistička udruženja iz Srbije, među kojima je i Novosadska biciklistička inicijativa, do sada su se u više navrata oštro usprotivila uvođenju obaveze korišćenja svetloodbojnih prsluka. Udruženja insistiraju na tome da se umesto toga radi na povećanju osvetljenosti bicikla i korišćenju katadioptera na njima.
Kampanja je započeta edukacijom o ulozi biciklista u saobraćajnoj politici i AIDA konceptu dizajniranja promotivnih materijala. Najviše interesovanja za kampanju su pokazali stariji sugrađani, a najveći deo volontera u kampanji činili su učenici Saobraćajne škole „Pinki“. Motivacioni posteri, koje su volonteri kreirali, uskoro će krasiti izloge biciklističkih radnji i servisa, a biće postavljen i video-spot na društvenim mrežama.
Projekat „Biciklom noću“ do sada su finansijski podržali Grad Novi Sad, Uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade i fondacija „Hajnrih Bel“, a podršku su pružili i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kompanija „Kapriolo“ i Agencija za bezbednost saobraćaja.
Izvor: danas.rs
Komentari