Pitomi krajevi, divlja priroda na MTB maratonu „Putevi Sokola“

, / 16.04.2018
Treću godinu za redoma biciklisti i svi ljubitelji aktivnog boravka u prirodi iz Srbije i zemalja u okruženju imaju priliku da oprobaju svoju spretnost i kondiciju na MTB maratonu „Putevi Sokola“, či je start i ove godine u Bastavu, selu kod Osečine. Prošlogodišnji maraton okupio je više od 200 biciklista iz Srbije, Bosne i Rusije, dok je na dva odvojena ciklo događaja u toku iste godine okupio nešto manje od 400 biciklista mahom iz Srbije.

Maraton se održava na terenima Sokolske planine u nedelju 27. maja 2018. godine sa početkom u 10 časova u neposrednoj blizini kafanice koja nosi zanimljiv naziv, „Mali raj“. Pripremljene su tri staze, dve za rekreativce i jedna koja je namenjena isključivo za takmičare.

„Petras“ (28 km) i „Veliki vis“ (50 km) su staze posebno kreirane i odabrane da ih mogu voziti kako dobro uvežbani, ali i prosečni rekreativci, dok je PROBIKE namenjen isključivo za profesionalne bicikliste pa je naspram toga i kreirana staza koju karakteriše atraktivno i ekstremno okruženje. A ove
godine uvodi se i kategorija „Trka parova“ u kojoj učesnici startuju u paru i kroz sve kontrolne tačke i cilj
prolaze u paru. Ovim želimo da podstaknemo timski duh i u prvi plan izguramo dobru i kvalitetnu zabavu u prirodi. I to nije sve jer ove godine se uvodi i „Family Fun“ vožnja namenjena prvenstveno roditeljima sa decom, mada i drugi vidovi porodičnih odnosa nisu isključeni. Zajedničko za „Trku parova“ i „Family Fun“ je da je vožnja u grupi i da prilikom prijava odaberu vrstu staze koju voze a sve ostalo je na organizatorima da urede i pripreme da svi učesnici sa maratona odu zadovoljni i sa smehom na licu.


Staze će biti obeležene markerima, zastavicama i posebno dizajniranim tablama u cilju da se obezbedi komforno i bezbedno kretanje po stazama. Za bezbednost se brinu redari i dva patrolna vozila i kvadovi kao i asistencija hitne pomoći, ako za to bude potrebe.

Iz udruženja „Putevi Sokola“ koje je organizator maratona napominju da je ovo prvenstveno vožnja za dušu i da nagrade nisu na prvom mestu, ali valja napomenuti da učesnike očekuju nagrade sponzora, finišer medalje i pehari. I to nije sve jer nešto mora da ostane i izneneađenje.

Prijave za ovogodišnji kros uveliko pristižu iz svih krajeva Srbije, i za razliku od prethodnih godina kada je Beograd dominirao ove godine prednjače vojvođanski gradovi, najviše iz Srema. Najave stižu iz Bosne, ali i iz Hrvatske i po prvi put iz Crne Gore, a ponovo i Rusi dolaze na maraton. Ujedno veliki broj prijava za kategoriju „Trka parova“ i za stazu „Petras“ govori nam da sve veći broj poklonika biciklizma žele da se oprobaju u jednoj nesvakidašnjoj avanturi na dva točka.

Prijave traju do 25. maja i kotizacija uključuje oficijenlu majicu maratona, organizaciju krosa, startni broj, mapu staze, GPS snimak staze, okrepu (2-4 okrepe zavisno od tipa staze), ručak i osveženje na kraju krosa i after party. Prijave na dan starta su takođe moguće ali pod određenim uslovima i sa nešto drugačijim startnim paketom. Sve informacije kao i link do prijava možete pronaći na zvaničnom sajtu krosa: www.putevisokola.rs

Podaci o maratonu
Naziv: MTB maraton „Putevi Sokola“
Start: 27.maj 2018. U 10 časova
Mesto: selo Bastav, opština Osečina

Staze:
– PROBIKE (50 km) isključivo za licencirane vozače
– Veliki vis (50 km) rekretivci
– Petras (28 km) rekreativci
– Trka parova: tim od 2, 4, 6… vozača startuje i kroz sve kontrolne tačke i cilj prolazi zajedno,
sami biraju stazu
– Family Fun: porodična vožnja, prvenstveno namenjena roditeljima sa decom. Voze staz Petras

Kotizacija:
Do 15.4.2018. 1000 dinara
Od 16.4 do 25.5. 1500 dinara
Na dan starta 2000 dinara

Kotizacija obuhvata startni paket sa zvaničnom majicom maratona, GPS snimak staze, okrepu na
stazi, finišer medalju, ručak i osveženje posle maratona

Komentari