Novi Sad dobio još dve stanice za popravku bicikala

Novi Sad je nakon dvogodišnje pauze dobio još dve javne stanice za besplatnu popravku bicikala.

Uz postojeću na Ribljoj pijaci, dve nove su postavljene ispred marketa Univerexport Alba na Futoškom putu i Univerexport 021 na Sentandrejskom putu sa ciljem da se pokriju biciklističke rute u različitim delovima grada, ali i da se iskoriste lokacije na kojima postoji fizičko obezbeđenje.

Stanice sa nosačem na koje se mogu podizati bicikli poseduju različit alat za osnovne popravke (različite ključeve, uključujući i imbuse, montirače guma, šrafcigere i slično)

Uz postojeći alat, do kraja jula se očekuje postavljanje i pumpi za vazduh sa kojima se mogu pumpati gume sa klasičnim, automobilskim i “presta” ventilima bez dodatnih adaptera. Do tada su biciklistima na raspolaganju kompresori sa vazduhom na obližnjim benzinskim pumpama.

Stanice su pravili mladi volonteri i volonterke uz nadzor i saradnju sa mentorima početkom 2014. godine u okviru projekta “Ciklokrp” koji je finansirala Gradska uprava za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarija za mlade. 


Novi Sad je trenutno jedini grad u Srbiji koji ih poseduje.

U postavljanju stanica asistenciju je pružila tehnika JKP Parking Servis. Kompanija Univerexport je uz podršku ovom projektu najavila i poboljšanje parkirališne infrastrukture namenjene biciklistima i dodatno ozelenjavanje pratećih površina pri svojim objektima.

Prva stanica za javnu popravku bicikala postavljena je na Ribljoj pijaci 2013. godine i za dve godine korišćenja nije pretrpela značajnija oštećenja.

Izvor: 021.rs

Komentari