Neke države plaćaju građanima da odustanu od automobila i do posla voze bicikl

Pandemija koronavirusa je popularizovala ovaj vid prevoza u nekim zemljama

Sve više zemalja plaća svojim građanima da na posao idu biciklom, nudeći im u zamenu povećani neoporezivi deo plate. To je praksa koju već sprovode vlade različitih zemalja poput Holandije, Belgije, Velike Britanije, Danske ili Nemačke.

Ova praksa, koja je s pandemijom postala sve popularnija, u nekim je zemljama nagrađena ekonomskim podsticajima.

Praksu da zaposlenima koji na posao idu biciklom plaćaju dodatno, pokrenulo je 2014. godine nekoliko evropskih vlada sa ciljem smanjenja zagađenja vazduha i potrošnje goriva, te poboljšanja zdravlja ljudi.

Većina programa koje su uspostavile vlade su u vidu poreskog podsticaja, tako što se zaposlenima isplaćuje dodatni iznos na osnovnu platu, u obliku neoporezivog dela zarade.

Ti programi su bili toliko uspešni da se vremenom proširuju. Belgija je povećala poreski podsticaj za putovanje na posao na 0,25 evra po kilometru.

Ali Belgija nije jedina koja nudi ovu pogodnost za putovanje na posao biciklom. Prema Svetskom privrednom forumu Holandija nudi sličan program, a Velika Britanija ide i korak dalje.

Britanski biciklisti koji na putu do posla koriste svoje bicikle dobijaju 0,23 evra po kilometru, a uz to postoji i program podsticaja za iznajmljivanje bicikla, kao i mogućnost kupovine i popusta na odeću i opremu za biciklizam.

U slučaju Luksemburga, poreski podsticaj je oko 300 evra za kupovinu električnog bicikla za odlazak na posao.

Izvor: 24sata.rs   Foto: Unsplash

Komentari