Jelena Erić 15. na EŠ

, / 22.07.2013
Jelena Erić, juniorska reprezentatuvka CCN Metalca osvojila je izvanredno 15. mesto u drumskoj trci za omladinke na Šampionatu Evrope u češkom gradu Olomouc.

U konkurenciji biciklista do 23 godine jedini je trku završio Miloš Borisavljević mladi as CCN Metalca na 54. mestu. Jovan Zekavica i Stefan Stefanović iz čačankog borca su odustali sa još 122 vozača!

– Ovo je lep dan za srpski biciklizam – kaže selektor Radiša Čubrić.- Od 102 takmičarke iz 35 zemalja Jelena Erić je zauzela 15. mesto a bila je jedina srpska biciklistkinja u trci što je i te kako otežavajuća okolnost. Toliko je dobro vozila da je u poslednjem kilometru čak bila i u poziciji da se bori za medalju, ali  nije imala svežine u finišu da se izbori sa Francuskinjama, Belgijankama, Ukrajinkama i Italijankama, koje su timski radile. Kroz cilj je prošla sa manje od pola minuta zaostaka za pobednicom i ovo je senzacionalan rezultat u prvoj juniorskoj godini i debiju na EŠ.

BIC ES CUBRIC SA VOZACIMA

Miloš Borisavljević je jedini završio trku za vozače do 23 godine?

– Zbog protesta menadžera ekipa, juniorke nisu vozile po veoma opasnom delu sa kockom na kojome je palo 40 juniora u subotu, ali su zato biciklisti do 23 godine prošli tu golgotu – dodao je Čubrić.-  Borisavljević se odlično vozio, veći deo trke bio je u prvih deset pozicija, ali je dve kruga pre kraja pokvario plasman, jer je na nizbrdici “pukao” lanac od vozača pri brzini od 50 km na čas i nije uspeo da ulovi beg. Bolnica u Olomoucu je puna biciklista, jer je i u ovoj trci, na istom mestu kao u juniorskoj, palo nekoliko desetina vozača. Pad je usporio i naše, Zekavica i Stefanović su sa Borisavljevićem dugo pokušavali da se vrate u vodeću grupu, ali je samo Borisavljević uspeo da završi trku.

Čubrić je na kraju podvukao:

– Ovo što smo uradili u Olomoucu graniči se sa čudom! Došli smo sa četvoro takmičara i prošli smo bolje od Slovenaca koji su doveli ekipu od 27 ljudi. Da ne govorim o Francuzima, Belgijancima, Skandinavcima…Imamo talente, potrebno je samo malo više sluha da se u njih ulaže. Nadam se da će biti razumevanja u BSS da ne ostanu samo – talenti.

U sudijskom timu na EŠ bio je i srpski elit nacionalni komesar Marko Živanović.

U trci za  vozače do 23 godine na 165 km pobedio je u sprintu petorice biciklista Šon De Bie (Belgija) u vremenu 4:19,02 časova (prosek 38,2 km na čas). Srebro je pripalao  Petru Vakoču (Češka) a bronza Toms Skujinsku iz Litvanije. Borisavljević na 54. mestu je imao 6,50 minuta zaostatka.  Od preko 180 biciklista samo je 60 završilo trku.

Titulu za juniorke osvojila je Francuskinja Greta Ričio koja je 77 km prevezla za 2:16,46 časova (prosek 33,3 km na čas). Bila je tri sekunde brža od grupe u kojoj je u sprintu deugo mesto osvojila Sevreina Eru (Francuska) a treće Ksenija Tuhai (Belorusija). Jelena Erić na 15. mestu imala je 23 sekunde zaostatka. Od blizu 100 učesnica, trku je završila 51 biciklistkinja.

Bajsologija.rs

Komentari