Holandija: Policija uhvatila na mamac 1.000 kradljivaca bicikala

, / 15.06.2016
Holandska policija je pomoću bicikala-mamaca uhvatila skoro hiljadu kradljivaca, objavio je sajt za biciklističke vesti Road.cc.

Policija kaže da su joj bicikli-mamci, opremljeni skrivenim GPS uređajem za praćenje njihovog kretanja, pomogli da 2015. uhvati skoro hiljadu lopova, dvostruko više nego prethodne godine.

Po sajtu dutchnews.nl uhapšena su 954 kradljivca bicikala-mamaca, dok je 2014. korišćenjem drugih metoda bilo 490 hapšenja, a prethodne godine svega 290.

U Holandiji sa 300.000 krađa bicikala godišnje, to je krupna tema i za javnost, i za vlast.

Titus Viser iz Fondacije AVc koja sarađuje s policijom radi smanjenja kriminala povezanog s krađom vozila, opisao je bicikle-mamce kao uspeh.

On kaže da su mnogi od uhapšenih lopovi-povratnici i da su neki od njih policiji čak pomogli da nađe druge ukradene bicikle.

Holandska policija sada ima 300 bicikala s GPS lokatorima koje ostavlja na prometnim mestima, a nabavlja ih još, kao i, po prvi put, električne bicikle-mamce koje lopovi sada kradu više nego ranije.

Onima koji bi da svoje bicikle zaštite GPS lokatorom koji se može kupiti na tržištu, osiguravajuća kompanija ENRA ipak savetuje da su “najbolja zaštita dve brave i vezivanje bicikla lancem”.

Road.cc je objavio i svoje savete za zaštitu bicikla od krađe.

Izvor: blic.rs

Komentari