Herojska vožnja Nibalija po Dolomitima

, / 25.05.2013
U ekstremnim uslovima, Vinćenco Nibali je trijumfovao na planinskoj 20. etapi trke Điro di Italija, čime je osigurao titulu šampiona.
Vozač Astane je napao u podnožju najvišeg uspona na Điru 2013 i sjajnom vožnjom po snegu osigurao najveću titulu u karijeri.

Po užasnom danu na Dolomitima, Nibali je dokazao da je najjači vozač na Điru i u podnožju Tre Kime di Lavereda je krenuo u napad, u kojem je istrajao do samog cilja.

Posle dominacije Nibalija na individualnom brdskom hronometru u četvrtak, kao i otkazivanja etape u petak, današnja planinaska ruta je bila poslednja prilika za Kadela Evansa (BMC) i Rigoberta Urana (Skaj) da ugroze Italijana na liderskoj poziciji u generalnom plasmanu.

Međutim, oba rivala su izgubila dodatno vreme, drugoplasirani Evans je posustao na usponu Kima Kopi i sada zauzima treće mesto, iza Rigoberta Urana.

Nibali posle 20. etape Đira ima četiri minuta i 43 sekunde prednosti u odnosu na Kolumbijca, a Evans kasni dodatnih minut i devet sekundi.

Poslednja etapa Đira se vozi u nedelju, a ravna deonica od Riese Pio i Breše omogućiće Nibaliju da potvrdi pobedu na Grand turu.

Sutrašnja etapa će biti zanimljiva zbog borbe za crvenu majicu, za lidera po broju osvojenih bodova. Mark Kevendiš će eventualnom pobedom obezbediti crvenu majicu, u kojoj je vozio veći deo Đira.

Izvor: Eurosport

Komentari