Nibali je šampion Đira, Kevendiš slavio u Breši

, / 27.05.2013
Posle tri nedelje takmičenja i pređenih više od 3.500 kilometara, Italijan Vinćenco Nibali je zabeležio najbolje vreme i osvojio titulu šampiona Đira 2013.
Poslednju etapu osvojio je Mark Kevendiš, kojem je to peta etapna pobeda na ovogodišnjoj trci..

Nakon tronedeljne vožnje po italijanskim i francuskim drumovima, ovogodišnja trka Điro d Italija u nedjelju je imala svoju poslednju etapu. Ravničarska deonica od Rieze Pioa do Breše bila je dugačka 197 kilometara. Bilo je izvesno da će o pobedniku etape odlučivati završni sprint, dok se u ukupnom poretku nisu očekivale nikakve promjene.

Na kraju, 21. etapa trke kroz Italiju prošla je sasvim u skladu sa očekivanjima. Britanac Mark Kevendiš (Omega Pharma-Quick Step) još se jednom dokazao kao “kralj sprinta”. Osvojio je svoju petu etapu na ovogodišnjoj utrci i crvenu majicu koja pripada najboljem po broju prikupljenih bodova. Lideri u ukupnom poretku odradili su etapu bez ikakvih problema, što znači da je po ulasku u cilj u Breši moglo početi slavlje Astane i njenog člana Vinčćenza Nibalija.

Tokom poslednje tri nedelje Nibali se dokazao kao najspremniji takmičar na ovoj trci. Na svim ključnim etapama bio je na visini zadatka i njegovi konkurenti nisu imali previše šansi. Nibali je dominantnom vožnjom osvojio drugu veliku titulu u karijeri, jer je “ajkula” bio šampion Vuelte 2010. godine.

Nibali je šampion Đira, Kevendiš slavio u Breši - Biciklizam

“Moja ekipa silno je želela pobedu na ovoj trci. Od početka do kraja svi su bili ujedinjeni oko tog cilja i podržavali me tokom svih etapa. Jedine ozbiljne probleme imao sam na sedmoj etapi kad sam dvaput pao na nizbrdici i nisam bio siguran hoću li se od toga oporaviti. Na osmoj etapi sam postao svestan da bih ove sezone mogao osvojiti điro i na kraju sam uspeo”, izjavio je pobednik Nibali.

Giro d’Italia, rezultati 21. etape:

1. Mark Cavendish (VBR/Omega Pharma-Quick Step) 5:30:09 sati

2. Sascha Modolo (ITA/Bardiani Valvole) +0 sek

3. Elia Viviani (ITA/Cannondale) +0 sek

4. Giacomo Nizzolo (ITA/RadioShack) +0 sek

5. Luga Mezgec (SLO/Argos-Shimano) +0 sek

Giro d’Italia, ukupni poredak:

1. Vincenzo Nibali (ITA/Astana) 84:53:28 sati

2. Rigoberto Uran (KOL/Sky) +4:43 min

3. Cadel Evans (AUS/BMC) +5:52 min

4. Michele Scarponi (ITA/Lampre) +6:48 min

5. Carlos Betancur (KOL/Ag2R) +7:28 min

Izvor: Eurosport

Komentari