Električni trotineti – novi trend u evropskim gradovima

, / 26.09.2019
Jedni su oduševljeni, drugima idu na živce – u svakom slučaju, električni trotineti svakodnevno krase ulice gradova širom Evrope. Agencija za razvoj mobilnosti, tehnologija i digitalizacije „AustriaTech“ i Austrijski savez gradova rade na razvijanju smjernica i pravila na koje opštine i gradovi treba da obrate pažnju prilikom uvođenja ove vrste prevoza, odnosno iznajmljivanja električnih trotineta.

Ovo popularno prevozno sredstvo predstavlja novinu za vozače, bicikliste i pješake, pa je definisanje uslova ponašanja od velike važnosti. Glavni izazov je, prije svega, uspješno i bezbjedno uključenje novih učesnika u saobraćaj. Bečlije smatraju da korisnici novog prevoznog sredstva treba da koriste biciklističke ili pješačke staze.

Osnovna ideja je pronalaženje najboljeg načina da se električni trotineti uklope u već definisane gradske ciljeve u pogledu zaštite životne sredine i saobraćaja.

Ovo saobraćajno sredstvo ne zagađuje okolinu i predstavlja dobru dopunu javnom prevozu. Jasnim definisanjem smjernica i pravila o upravljanju električnim trotinetom podstiče se inovacija urbane mobilnosti i rasterećuju se postojeće mreže javnog prevoza.

Izvor: bummagazin.comEurocomm-PR

Komentari