Deset evropskih biciklističkih ruta

, / 08.04.2022
Vožnja bicikla na odmoru – jeftino, ekološki i popularno. Mreža biciklističkih puteva proširena je po čitavoj Evropi. Upoznajte deset omiljenih ruta Nemaca.

Elba

Od planinskog lanca Krkonoše u Češkoj do nemačkog Kukshavena, duga 1.220 kilometara: duž Elbe, staza prolazi kroz kulturnu metropolu Drezden (na fotografiji), pa preko Magdeburga i Hamburga ide sve do Severnog mora.

Drava

Od Južnog Tirola ka Sloveniji, 336 kilometara. Staza ide od izvora Drave u Dolomitima – najvećim delom duž reke – sve do Maribora. Narednih godina biciklistička staza bi trebalo da bude proširene do ušća Drave u Dunav u Hrvatskoj.

Via Claudia Augusta

Od nemačkog Donauverta pa skoro do same Venecije u Italiji, dužinom od 700 kilometara: Via Claudia Augusta je stari rimski trgovački put koji vodi preko Alpa. On prolazi pored jezera Rešen u Južnom Tirolu gde iz vode izvire crkveni zvonik nekadašnje opštine Alt-Graun.

In

Od švajcarske Moloje do nemačkog Pasaua, staza je duga 530 kilometara: dok su za savladavanje alpskih visina potrebni snažni listovi, vožnja postaje ležernija u Bavarskoj – ovo je gradić Mildorf na Inu.

Atlantik – Crno more

Stazu dugu 4.500 kilometara retko ko pređe celu. Ona ide dolinom Loare u Francuskoj, sve do Crnog mora u Rumuniji. Istočno-zapadna osa povezuje gradove Nant, Orlean, Bazel, Linc, Budimpeštu, Beograd i Bukurešt.

Adiđe

Ova staza duga je 300 kilometara. Ide od Rešena do Verone duž Adiđe. Najduža reka italijanskog dela Južnog Tirola uliva se u Jadransko more. Biciklistički put je dobro napravljen i najvećim delom ide paralelno sa Via Claudia Augusta.

Obala Severnog mora

Staza je duga skoro 6.000 kilometara – ide od britanskih Šetlandskih ostrva do planina u Norveškoj. Na mreži Evropskog biciklističkog udruženja označena je sa „Eurovelo 12“. Nemački deo staze najvećim delom ide preko nasipa.

Bodensko jezero

Biciklistička staza Bodensko jezero jedna je od tri najpopularnije u Evropi. Duga je 260 kilometara i prolazi kroz Nemačku, Austriju i Švajcarsku. Urbane znamenitosti, poput starog dela grada Konstanca, nadopunjuju lepotu prirode.

Rajna

Od izvora Rajne u Švajcarskoj do ušća u Severno more, preko Roterdama u Holandiji. Staza označena kao „EuroVelo 15“ duga je 1.230 kilometara i ide duž najprometnijeg svetskog vodenog puta – ovo je luka u Kelnu.

Dunav

Staza koju biciklisti u Nemačkoj najviše koriste. Duga je 2.850 kilometara: od izvora Dunava u nemačkom Donaušingenu vodi sve do delte u rumunskom gradu Tulče. Na toj ruti, koja prolazi kroz osam zemalja je i glavni grad Austrije, Beč.

Izvor: dw.com

Komentari