Colnago, društvene mreže i seksizam

, / 02.11.2015
Prošle nedelje Colnago nas je podsetio na to kako seksizam izbije kad mu se najmanje nadamo.

Svanuo je petak i neko ko je zadužen da vodi stranice Colnago je odlučio da bude pametan i da na fejsbuk stranici i tviter nalogu postavi pitanje „Da li ste mislili o tome gde ćete se voziti ovog vikenda?“ Iznad pitanja postavljena je ova fotografija.

ilus 1

Teško da devojka sa slike ide na vikend vožnju bosa, sa biciklom nekoliko puta većim od onog koji bi joj odgovarao. I teško da Colnago nije ovim postom pokazao svoju seksističku stranu.

Ono što se desilo nakon objavljivanja spornog posta jasan je odgovor kompaniji koju smo do sad povezivali samo sa odličnim biciklima i prelepim dizajnom. Za kratko vreme stiglo je preko 100 komentara samo na njihovoj fejsbuk stranici. Ne treba napominjati da je većina bila izuzetno negativna u pogledu sadržaja posta.

ilus 2

Komentari su se kretali od toga da se ovime Colnago svrstava u kompaniju koje treba izbegavati, do onih koji pitaju Colnago da li je moguće da u 2015. godini neko objavi takvu vrstu posta. Sabrina Forbs, bivša biciklistkinja objasnila je da kao „kao biciklistkinja koja je bila elitna takmičarka nikada neće kupiti njihov bicikl“ kao i da post koji je Colnago objavio nije način na koji se reklamiraju bicikli niti promoviše bicikliranje među ženama.

ilus 3

Nakon nekoliko sati i nekoliko stotina komentara, Colnago se izvinio svojim pratiocima, objavio da je sproveo izmenu interne politike i naveo da ne podržava seksizam ni na biciklima ni oko bicikala.

ilus 4

Bicycling magazin u svom komentaru čitavog slučaja navodi da izvinjenje jednostavno nije dovoljno. Kako navode, objavljivanje seksističkog posta nije ni smelo da se desi. Komentar zaključuju stavom da je krajnje vreme da različiti momci (i kako kažu to su bez razlike uvek momci) iz biciklističke industrije konačno shvate da i žene voze bicikle i da mnogi momci koje pokušavaju da targetiraju ovakvim postovima takođe misle da su oni nezanimljivi i seksistički.

Nemamo šta da dodamo na ovaj komentar magazina Bicycling. Šta vi mislite o celom slučaju?

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs

Fotografije: Bicycling, fb stranica Colnago

Komentari