Čikaški advokat besplatno brani bicikliste

, / 20.03.2013
Zamislite advokata u Beogradu koji dolazi na posao biciklom. Sad zamislite da pruža usluge besplatno. A sad zamislite da te usluge besplatno pruža biciklistima. To sve radi Brendan Kevenajds iz Čikaga.

Ovaj advokat u svojoj kancelariji zastupa čikaške bicikliste u slučajevima saobraćajnih nezgoda i oblasti naknade štete. Ideja da pruža pravne usluge biciklistima se pojavila još 1996. godine kada je Brendan zastupao porodicu osamdesetogodišnjeg bicikliste koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Nakon uspešno okončanog spora odlučio je da počne zastupanje i drugih biciklista koji su, kako kaže Brendan, često tretirani nejednako kako na putu tako i u sudnici. Brendan Kevenajds sada ima već više od petnaest godina iskustva u zastupanja biciklista, a prošle godine osnovao je sopstvenu kancelariju.

Na blogu mybikeadvocate.com mogu se pratiti novosti iz sveta „biciklističkog prava“ – zapravo novosti u slučajevima u kojima Brendan zastupa bicikliste.

Jedan od njegovih poslednjih uspešnih slučajeva je zastupanje žene koja je vozeći u biciklističkoj traci povređena kada je udarila u vrata koja je nepažljivi vozač kamiona otvorio u momentu njenog prolaska. Pored povreda i modrica ova žena se suočila i sa tužbom za naknadu štete koju je pričinila vratima kamiona.

Brendan je i sam posvećen biciklizmu, on svakodnevno dolazi na posao biciklom, a u slobodno vreme pomaže lokalnim biciklističkim klubovima i udruženjima. Pored toga redovno piše blog za Urban Velo i poseduje sertifikat biciklističkog instruktora Lige američkih biciklista.

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs

Komentari