Britanija planira registarske oznake za bicikle

Uvođenje registracija podrazumeva i uvođenje obaveznog osiguranja.

Nakon što je ministar saobraćaja Grand Šaps aktualizovao temu rekavši kako bi biciklisti trebalo da imaju registarske brojeve, osiguranje i da se pridržavaju ograničenja brzine, burno su reagovali brojni ljubitelji bicikliranja među poznatima.

Među njima je bio i TB voditelj Džeremi Vajn koji se usprotivio predloženim strožim pravilima za bicikliste u Velikoj Britaniji objavivši fotografiju bicikla s registarskom tablicom uz natpis: “Da, spreman sam.”

Mnogi su izrazili mišljenje kako su predlozi nepraktični, teško sprovodivi i na kraju upitne koristi. Međutim, onda je usledilo iznenađenje. Reagovale su pojedina automobilska udruženja koja predlog smatraju “razumnim i potrebnim”. Tako je anketa koju je sproveo FairFuelUK pokazala da čak 91 odsto ispitanih podržava predlog ministra. Nešto je manji udeo onih koji smatraju da biciklisti treba da imaju osiguranje, kao i onih koji bi uveli kazne za prebrzu vožnju.

Mnogi su razlozi zbog kojih pobornici uvođenja ovakve regulative zdušno žele da zauzdaju ponašanje biciklista, a među njima su svakako neodgovarajuća vožnja trotoarom, prolazak kroz crvena svetla pa i prekoračenja maksimalne dozvoljene brzine od 30 km/h u urbanim područjima. Neki idu korak dalje i smatraju da isti tretman zaslužuju i vozači drugih ličnih prevoznih sredstava kao što su električni trotineti.

 

Komentari