Biciklistički turizam na Jadranu

, / 19.04.2021
Biciklizam, brdski ili drumski, mogao bi biti jedan od glavnih aduta hrvatskog turizma. Ugodna klima i lepo vreme razlozi su zašto sve veći broj ljubitelja ovog sporta iz godine u godinu posećuje hrvatsku obalu.

Voziti se jadranskom magistralom u rano proleće, a pritom ne presresti grupu biciklista postaje prava retkost. Ekipa iz Slovačke i ove je godine, usprkos koroni, stigla na Makarsku rivijeru, ali u daleko manjem broju nego inače. Umesto standardnih 400-tinjak, ove godine ih je samo trideset i pet.

Svoju priliku za treniranje u puno toplijoj Dalmaciji ni ove godine nisu hteli propustiti, objašnjava nam vođa ekipe Norbert Kirchner iz Bratislave, kojeg smo upravo zatekli na povratku s trčanja.

„Mi sarađujemo sa hotelima Baška Voda od 2013., a ovde dolazim i lično uvijek na letovanje i ja i većina ekipe tako da dobro poznajemo okolinu. Ove godine drugačije je samo što smo morali napraviti PCR-test, a po povratku moraćemo u karantenu, ali svakako nismo hteli propustiti priliku da malo treniramo“, objašnjava Norbert.

Kao vođa grupe koji već godinama dolazi u Hrvatsku, primećuje male promjene na bolje što se tiče sadržaja vezanih za ljubitelje biciklizma, ali za razliku od pojedinih delova Italije ili Mallorce smatra da Hrvatska ima mnogo potencijala na kojem mora raditi.

„Vozači automobila su puno obzirniji nego što su bili pre 15-ak godina. I neki hoteli potrudili su se urediti posebne prostorije za bicikle, što je takođe za svaku pohvalu, ali ima još puno toga što nedostaje, a što bi dalmatinsku obalu uvrstilo u omiljenu ciklo destinaciju, posebno zbog blizine“, kaže Norbert.

Norbert Kirchner

Brdski biciklizam

Uz drumski i u brdskom biciklizmu leži veliki potencijal. Zapušteni poljski putevi koji su povezivali Dalmatinsku zagoru i more sada dobijaju svoje novo značenje. Grupa zaljubljenika u ovaj ne baš toliko poznati sport samoinicijativno je pokrenula celu priču.

„Pre pet godina nije postojalo gotovo ništa. Označeni protivpožarni makadamski putevi nisu biciklistička staza i trebaju se doraditi. Sada možemo već reći da smo polako postali mountain bike destinacija“, objašnjava nam Petar Zemunik.

On je jedan od članova kluba Coast Riders koji su zaslužni za uređenje brojnih brdskih staza. Stalno organiziraju radne akcije kako bi održali postojeće i probili nove.

Cela Dalmacija sa svojim kršnim terenom idealna je za ovaj sport, pa bi smatraju, bila šteta ne iskoristiti prirodnu konfiguraciju. „ Na potezu od Jesenica do Omiša imamo dvanaestak staza, a samo na brdu Perun osam. Ljubitelji mountain bike-a koji nam se odluče pridružiti, imaju sigurno barem dva dana posla samo da sve isprobaju“, objašnjava Petar.

Cikloturizam s pogledom na Jadransko more…

Budući da su kao klub aktivni na društvenim mrežama gde postavljaju videa svojih vratolomija, sami sebi su najbolja reklama. Kada kolege iz susednih zemalja vide prekrasnu prirodu i topao sunčan dan usred zime, odmah znaju koja je njihova sledeća destinacija.

„Imali smo upravo tu situaciju da su nas neki Norvežani vidjeli preko Instagrama i usred zime stigli ovdje s nama trenirati”, kaže Petar. Tako su u poslednje dve godine počeli pristizati upiti iz Poljske, Češke, Austrije i Slovenije, ali zbog situacije s koronom sve je za sada – stalo. To je svakako, kažu oni, samo dobra potvrda i motivacija da nastave dalje.

Organizovanje trka van i pred sam kraj sezone, na svoj način doprinose lokalnoj zajednici. I hoteli su prepoznali njihov potencijal, pa im izlaze u susret kod organizacije. „Turizam nije više samo kupanje i more, bitno je da se gostima može uvek nešto novo ponuditi. Uz ljubitelje ovog sporta uvek dođu i njihove porodice, prijatelji sve su to mladi ljudi koji će verovatno ponovno doći“, smatra Petar.

Prepoznata važnost cikloturizma

Popularizaciji drumskog biciklizma i afirmiranju Hrvatske kao ciklo destinacije zasigurno je pomoglo i organizovanje trke „Tour of Croatia“ koja se prenosila uživo na šest kontinenata putem Eurosporta.

Veliki turistički potencijal cikloturizma

„Prepoznali smo važnost ciklo turizma tako da redovno posećujemo specijalizovane sajmove kako bi brendirali Hrvatsku kao ciklo destinaciju. Pokrenuli smo i certifikovanje hotela, kampova i privatnog smeštaja koji imaju oznaku „Bike and bed“, što znači da moraju imati mesto za odlaganje i potreban alat za bicikle“, objašnjava Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Uz već označenih hiljade kilometara staza u Županiji rade i na novim stazama i signalizaciji. „Od 2012. intenzivno radimo na marketingu, infrastrukturi, te edukaciji bike-vodiča, te se nadamo kako ćemo u budućnosti biti još više prepoznati“, zaključuje Stella.

IZVOR: dw.com

Komentari